Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Poprawia trawienie i oczyszcza. Idealny na świąteczne przejedzenie

2

Podczas Wielkanocy mamy okazję skosztować wielu potraw, których nie jemy na co dzień. Niestety zasiadając przy świątecznym stole, jesteśmy narażeni na przejedzenie i co za tym idzie na pojawienie się problemów gastrycznych. Żeby ich uniknąć lub złagodzić uciążliwe objawy, wystarczy sięgnąć po jedną z popularnych przypraw.

Poprawia trawienie i oczyszcza. Idealny na świąteczne przejedzenie
Kminek świetnie sprawdzi się na świąteczne przejedzenie (Getty Images, simonkr)

Kminek zwyczajny znany również jako kmin polski, kminek polny jest dwuletnią rośliną, którą w naszym kraju często dodaje się do bigosu, kapuśniaku, zupy grzybowej, pasztetu, gulaszu, pieczonych ziemniaków czy sałatki.

Można z niego przygotować również leczniczą nalewkę, olejek kminkowy i lub napar. W brązowych rozłupkach będącymi surowcem zielarskim tej rośliny znajdziemy m.in.: witaminę A i C, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń, fosfor, kumaryny, karwon, limonen, kwercetynę, kemferol i kwas kawowy.

Dzięki zawartości wielu cennych elementów kminek wykazuje działanie antybakteryjne, rozkurczowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalnie. Stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i żółci, zapobiega wzdęciom oraz wpływa korzystnie na kondycję dwunastnicy, jelit i trzustki.

Obecne w nim przeciwutleniacze chronią nas przed rozwojem komórek nowotworowych i szkodliwym wpływem nadmiaru wolnych rodników oraz opóźniają proces starzenia się organizmu. Po wywar z kminku warto sięgać po spożyciu ciężkostrawnego i tłustego posiłku. Ten domowy preparat usprawnia procesy przemiany materii, likwiduje uczucie pełności w żołądku, zaparcia, odbijanie się, bóle brzucha i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Ponadto mikstura przyrządzona na bazie owoców kminku podnosi odporność na infekcje i pomaga oczyścić ciało z toksycznych substancji. Jest polecany również osobom borykającym się z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Żeby przygotować prozdrowotny napój, wystarczy 1 łyżeczkę zmielonych owoców kminku wsypać do kubka, zalać 250 ml wrzącej wody i przez 15 minut parzyć pod przykryciem, Po upływie tego czasu odcedzamy napar i kiedy lekko ostygnie, wypijamy w celach profilaktycznych bądź w razie pojawienia się wyżej wymienionych dolegliwości gastrycznych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić