Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Powoduje stan zapalny. Szybko wykańcza trzustkę

556

Trzustka odpowiada m.in. za prawidłową przemianę materii i wytwarzanie insuliny, która reguluje stężenie cukru we krwi. Jeżeli ten narząd nie pracuje, wówczas cierpi cały nasz organizm. Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, należy przede wszystkim odpowiednio się odżywiać. Oto lista produktów, których należy unikać.

Powoduje stan zapalny. Szybko wykańcza trzustkę
Alkohol wyniszcza trzustkę (coldsnowstorm)

Alkohol

Regularne sięganie po duże ilości alkoholu wpływa niekorzystnie nie tylko na wątrobę, serce i mózg, ale także na pracę trzustki. Nadmiar alkoholu niszczy komórki odpowiadające za wytwarzanie soku trzustkowego i w wielu przypadkach prowadzi do stanu zapalnego. Osoby cierpiące na przewlekłe zapalenie trzustki powinny całkowicie odstawić napoje, które zawierają procenty.

Papierosy

Palenie papierosów również nie sprzyja dobrej kondycji naszej trzustki. Potwierdzają to wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z Uniwersytetu Południowej Danii w Kopenhadze. Naukowcy przez 20 lat badali grupę ponad 17 tys. osób. Jak się okazało 46 proc. uczestników badań z zapaleniem trzustki, było nałogowymi palaczami.

Tłuste potrawy

Potrawy zawierające znaczne ilości tłuszczu zwiększają ryzyko dolegliwości związanych z trzustką. Pacjentom z przewlekłym zapaleniem trzustki lekarze zalecają wykluczenie z diety czerwonego mięsa, wędzonych ryb oraz smażonych, tłustych i ciężkostrawnych dań. Zdrowszym wyborem zdecydowanie jest jedzenienie chudego mięsa drobiowego, produktów gotowanych na parze lub pieczonych bez tłuszczu.

Słodycze

Produkty bogate z cukier, takie jak ciastka z kremem, batoniki czy napoje gazowane, znacznie podnoszą stężenie glukozy we krwi. Sięgając po nie regularnie, zmuszamy trzustkę do bardziej intensywnej pracy. Pamiętajmy, że syrop glukozowo-fruktozowy również szkodzi naszemu zdrowiu.

Surowe produkty

Osoby skarżące się na problemy z trzustką, powinny ograniczyć spożywanie surowych warzyw i owoców. W trosce o dobrą kondycję trzustki lepiej sięgać po owoce i warzywa gotowane na parze, zupy warzywne lub kompoty owocowe. Nie wskazane są także produkty wzdymające takie jak czosnek, kapusta, śliwki, cebula oraz suche nasiona roślin strączkowych.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić