Alkohol
Regularne sięganie po duże ilości alkoholu wpływa niekorzystnie nie tylko na wątrobę, serce i mózg, ale także na pracę trzustki. Nadmiar alkoholu niszczy komórki odpowiadające za wytwarzanie soku trzustkowego i w wielu przypadkach prowadzi do stanu zapalnego. Osoby cierpiące na przewlekłe zapalenie trzustki powinny całkowicie odstawić napoje, które zawierają procenty.
Zobacz także: Objaw pojawia się, gdy trzustka wysiada. Uważaj
Papierosy
Palenie papierosów również nie sprzyja dobrej kondycji naszej trzustki. Potwierdzają to wyniki badań przeprowadzonych przez ekspertów z Uniwersytetu Południowej Danii w Kopenhadze. Naukowcy przez 20 lat badali grupę ponad 17 tys. osób. Jak się okazało 46 proc. uczestników badań z zapaleniem trzustki, było nałogowymi palaczami.
Tłuste potrawy
Potrawy zawierające znaczne ilości tłuszczu zwiększają ryzyko dolegliwości związanych z trzustką. Pacjentom z przewlekłym zapaleniem trzustki lekarze zalecają wykluczenie z diety czerwonego mięsa, wędzonych ryb oraz smażonych, tłustych i ciężkostrawnych dań. Zdrowszym wyborem zdecydowanie jest jedzenienie chudego mięsa drobiowego, produktów gotowanych na parze lub pieczonych bez tłuszczu.
Zobacz także: Sygnał, że trzustka jest na wykończeniu
Słodycze
Produkty bogate z cukier, takie jak ciastka z kremem, batoniki czy napoje gazowane, znacznie podnoszą stężenie glukozy we krwi. Sięgając po nie regularnie, zmuszamy trzustkę do bardziej intensywnej pracy. Pamiętajmy, że syrop glukozowo-fruktozowy również szkodzi naszemu zdrowiu.
Surowe produkty
Osoby skarżące się na problemy z trzustką, powinny ograniczyć spożywanie surowych warzyw i owoców. W trosce o dobrą kondycję trzustki lepiej sięgać po owoce i warzywa gotowane na parze, zupy warzywne lub kompoty owocowe. Nie wskazane są także produkty wzdymające takie jak czosnek, kapusta, śliwki, cebula oraz suche nasiona roślin strączkowych.