Powoli wyniszczają serce. 3 najgorsze rodzaje produktów

0

Jeżeli chcesz zadbać o serce i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia powinieneś zwrócić uwagę na swój codzienny jadłospis. Przeczytaj, jakie rodzaje produktów są niebezpieczne dla zdrowia i jakich posiłków powinieneś unikać, żeby utrzymać serce w dobrej kondycji.

Aby zadbać o serce należy ograniczyć spożywanie majonezu
Aby zadbać o serce należy ograniczyć spożywanie majonezu (Getty Images)

Produkty o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych

Nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może skończyć się miażdżycą, zawałem serca lub chorobą wieńcową. Tłuszcze nasycone znajdziemy w m. in. w: smalcu, słoninie, majonezie, parówkach, panierowanym kurczaku, tłustym mięsie, fast foodach, ciastach i ciasteczkach. Żeby uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych, zamiast smarować chleb majonezem lub masłem, użyj np. pasty z awokado, a mięso zastąp rybami i białkiem pochodzenia roślinnego.

Produkty z dodatkiem cukru

Cukier zwiększa ciśnienie krwi oraz poziom trójglicerydów, czego efektem jest przybieranie na wadze. Poza tym nadmierne spożywanie cukru może doprowadzić do nadwagi i otyłości. Cukier występuje nie tylko w ciastkach, drożdżówkach, słodyczach i napojach. Wiele innych artykułów spożywczych również go zawiera, dlatego należy zwracać uwagę na skład produktu podany na etykietach. Dużą ilość cukru znajdziemy także w: sosach do makaronu, jogurtach, pieczywie, wędlinach czy płatkach śniadaniowych. Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego, to zdrowszym rozwiązaniem będzie wybór bardziej naturalnych produktów takich jak np. desery na bazie owoców. Zamiast słodzonych napojów, sięgnij po świeże soki owocowe lub wodę z cytrusami.

Produkty z wysoką zawartością soli

Sól jest głównym źródłem sodu w jadłospisie. Jest to element niezbędny dla naszego organizmu, jednak jego nadmiar może doprowadzić do rozwoju wysokiego ciśnienia krwi. Jest to jedna z głównych przyczyn chorób serca. Sól występuje w wielu produktach spożywczych i powinniśmy uważnie czytać etykiety na opakowaniach, jeżeli chcemy spożywać jej jak najmniej. Warto wiedzieć, że duże ilości soli są dodawane do produktów wysokoprzetworzonych, takich jak: pizza, hamburgery, gotowe sosy i lepiej zamiast soli do potraw dodać zioła.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić