Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Przechowujesz tak jajka? To najgorszy błąd

6

Mimo że niemal każda lodówka ma specjalne miejsce na drzwiach przeznaczone do przechowywania jajek oraz mleka, prawdą jest, że te "wyznaczone" miejsca są dla tych produktów najgorsze. Jak bezpiecznie przechowywać mleko i jajka, by móc jak najdłużej cieszyć się ich świeżością?

Przechowujesz tak jajka? To najgorszy błąd
Jak prawidłowo przechowywać jajka? (Licencjodawca, Kameleon007)

Temperatura

Nie wszystkie miejsca w lodówce są równie chłodne, jednym z jej najcieplejszych miejsc jest wewnętrzna strona drzwi.

Powód jest oczywisty — kiedy otwieramy lodówkę, powietrze z jej wnętrza miesza się z powietrzem kuchennym.

Tymczasem zarówno mleko, jak i jajka są produktami, które wymagają stabilnej i niskiej temperatury, aby długo zachować świeżość. Trzymanie ich w drzwiach lodówki może skrócić ich trwałość, a tym samym zwiększyć ryzyko zatrucia pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Najlepszym miejsce do przechowywania mleka i jajek jest środkowa część lodówki, w której temperatura jest najbardziej stabilna. Optymalna temperatura do przechowywania mleka i jajek wynosi od 1 do 4 stopni Celsjusza.

W takich warunkach jajka mogą być przechowywane 4 tygodnie, a mleko (również napoje roślinne, m.in. sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane) do 7 dni.

Dbanie o świeżość mleka obejmuje nie tylko odpowiedniego przechowywanie, ale również dokładne zakręcanie opakowania i rezygnację z nawyku picia prosto z butelki, które — poprzez działanie bakterii zawartych w ślinie — znacznie przyspiesza psucie się produktu.

Bezpieczeństwo jajek

Drugim powodem, dla którego nie powinniśmy umieszczać jajek w drzwiach lodówki jest ich podatność na uszkodzenia. Na specjalnych półkach nie ma zazwyczaj wystarczająco dużo miejsca, by zmieściło się całe opakowanie jajek, więc na skutek nieodpowiedniego trzaśnięcia drzwi jajka mogą się po prostu rozbić.

Jajka najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu, które nie tylko uchroni je przed uszkodzeniami, ale również przed bakteriami i zapachami z innych produktów. Zapewni im też dłuższą świeżość.

Absolutnie nie należy ich przed włożeniem do lodówki myć — woda może zmyć naturalną barierę ochronną na skorupce jajka, zwiększając ryzyko przenikania bakterii i patogenów do jego wnętrza.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Dlaczego Rosja straciła Syrię? Ekspert nie ma wątpliwości
Stało się. Już nie Iga Świątek. Polka zdetronizowana po dwóch latach
Tuż za polską granicą. Jest ich prawie milion. Dyskutują, co teraz
Napad na kantor z koparką. Policja ma sprawców
Groźny wypadek zakończy karierę piłkarza? Rokowania nie są optymistyczne
Wielkie liczenie zwierząt we wrocławskim zoo. "Czasami się zdarza się, że nam uciekną"
Świat patrzy na Syrię. Przerażające, co znaleźli. "Niezwykle brutalne"
Trump straszy wyjściem z NATO. Sikorski wspomina o Dudzie. "Mam nadzieję"
"Stał się ciężarem". Sojusznicy szybko odwrócili się od al-Asada
Tak wyczyścisz płytki bez smug. Genialny sposób
Jak zrobić domową masę makową do makowca?
Wymocz w tym karpia. Nie będzie pachniał mułem
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić