Przechowujesz tak jajka? To najgorszy błąd

Mimo że niemal każda lodówka ma specjalne miejsce na drzwiach przeznaczone do przechowywania jajek oraz mleka, prawdą jest, że te "wyznaczone" miejsca są dla tych produktów najgorsze. Jak bezpiecznie przechowywać mleko i jajka, by móc jak najdłużej cieszyć się ich świeżością?

Jak prawidłowo przechowywać jajka?Jak prawidłowo przechowywać jajka?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Kameleon007
Katarzyna Chudzik

Temperatura

Nie wszystkie miejsca w lodówce są równie chłodne, jednym z jej najcieplejszych miejsc jest wewnętrzna strona drzwi.

Powód jest oczywisty — kiedy otwieramy lodówkę, powietrze z jej wnętrza miesza się z powietrzem kuchennym.

Tymczasem zarówno mleko, jak i jajka są produktami, które wymagają stabilnej i niskiej temperatury, aby długo zachować świeżość. Trzymanie ich w drzwiach lodówki może skrócić ich trwałość, a tym samym zwiększyć ryzyko zatrucia pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Najlepszym miejsce do przechowywania mleka i jajek jest środkowa część lodówki, w której temperatura jest najbardziej stabilna. Optymalna temperatura do przechowywania mleka i jajek wynosi od 1 do 4 stopni Celsjusza.

W takich warunkach jajka mogą być przechowywane 4 tygodnie, a mleko (również napoje roślinne, m.in. sojowe, migdałowe, kokosowe czy owsiane) do 7 dni.

Dbanie o świeżość mleka obejmuje nie tylko odpowiedniego przechowywanie, ale również dokładne zakręcanie opakowania i rezygnację z nawyku picia prosto z butelki, które — poprzez działanie bakterii zawartych w ślinie — znacznie przyspiesza psucie się produktu.

Bezpieczeństwo jajek

Drugim powodem, dla którego nie powinniśmy umieszczać jajek w drzwiach lodówki jest ich podatność na uszkodzenia. Na specjalnych półkach nie ma zazwyczaj wystarczająco dużo miejsca, by zmieściło się całe opakowanie jajek, więc na skutek nieodpowiedniego trzaśnięcia drzwi jajka mogą się po prostu rozbić.

Jajka najlepiej przechowywać w oryginalnym opakowaniu, które nie tylko uchroni je przed uszkodzeniami, ale również przed bakteriami i zapachami z innych produktów. Zapewni im też dłuższą świeżość.

Absolutnie nie należy ich przed włożeniem do lodówki myć — woda może zmyć naturalną barierę ochronną na skorupce jajka, zwiększając ryzyko przenikania bakterii i patogenów do jego wnętrza.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?