Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Przez lata żyliśmy w błędzie. Są naszpikowane cukrem i tłuszczem

9
Podziel się:

Chrupki kukurydziane to przekąska uwielbiania zarówno przez najmłodszych konsumentów, jak i osoby dorosłe. Powszechnie są uważane za zdrowszy zamiennik chipsów. Czy to oznacza, że chrupki są niskokaloryczne i nie tuczą?

Chrupki kukurydziane
Chrupki kukurydziane (Getty Images/iStockphoto)

Czy chrupki kukurydziane są zdrowe?

Według powszechnych opinii chrupki kukurydziane nie zawierają dużej ilości kalorii, przez co śmiało mogą po nie sięgać osoby będące na diecie odchudzającej. Jak się jednak okazuje, nie jest to prawdą i jedzenie chrupek z mąki kukurydzianej może przyczynić się do wzrostu tkanki tłuszczowej.

W wielu rodzajach chrupek kukurydzianych występują substancje zagęszczające, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki i konserwanty. Im więcej tego rodzaju dodatków w chrupkach, tym bardziej są one niebezpieczne dla naszego zdrowia. Szczególnie że artykuły mające długi skład, zazwyczaj nie przedstawiają żadnych wartości odżywczych.

Poza tym, te kukurydziane przysmaki często zawierają tłuszcz, cukier i węglowodany, co podnosi ich kaloryczność i zwiększa indeks glikemiczny. Regularne spożywanie tych produktów powoduje szybki wyrzut insuliny i równie szybki spadek poziomu glukozy, co prowadzi do napadów głodu.

Dlatego jedzenia chrupek nie poleca się osobom, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W prawdzie jedna garść chrupek kukurydzianych nie spowoduje znacznego wzrostu masy naszego ciała, ale wszyscy dobrze wiemy, że na takiej ilości nigdy się nie kończy.

Jeżeli koniecznie chcemy poprawić sobie samopoczucie paczką chrupek kukurydzianych, to lepiej wybierać te, które zawierają jak najmniej sztucznych ulepszaczy. W produkcie przyjaznym naszemu zdrowiu powinny występować tylko wartościowe składniki takie jak witamina A, E, witaminy z grupy B, wapń fosfor, żelazo, magnez oraz błonnik pokarmowy.

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Kasia
10 miesięcy temu
Każdy produkt wytwarzany na skalę przemysłową zawiera ukryte składniki.Czy są zdrowe?
Asia
10 miesięcy temu
Ludzie slyszeliscie o tym? Wycieklo te nagranie z pielegniarkami ktore nie wytrzymaly i zaczely mowic cala prawde o Koronawirusie tylko ze wszedzie je blokuja zeby zataic prawde.. Nie wierze w to co sie dzieje i co one tam powiedzialy.. Jak sie wpisuje w wyszukiwarke Kawalenicka bloggspot to wyskoczy nagranie. Jest udostepnione ciekawe tylko na jak dlugo..
Niki
10 miesięcy temu
Nie lubię takiego jedzenia . Wolę warzywa i owoce.
Basia
10 miesięcy temu
Tak jak w rybie nie ma ryby/wszyscy wiedzą w jakiej sieci,nie ma sera w serze,tak w chrupkach kukurydzianych nie ma kukurydzy.Pozdrawiam producentów ,ktorzy dbają o zdrowie narodu🤣🤣
Rejka
10 miesięcy temu
Zakładam że to co jest napisane w składzie, nie moja się z prawdą. Więc chrupki kukurydziane to zdrowa alternatywa i tyle. Nie mam na myśli wszystkich tych o smaku pizzy, ketchupu, sera i czekolady, bo te są tak samo jak chipsy albo gorsze
Zxcpolakxcv
10 miesięcy temu
Zaraz okaże się że woda mineralna jest szkodliwa . 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️
🤸🤸🤸😜
10 miesięcy temu
przeca kukurydza sama w sobie jest tuczaca i zawiera duzo cukru
Aniela
10 miesięcy temu
Taaak, chrupki kukurydziane zwykłe są po prostu z kukurydzy. Inna sprawa to chrupki serowe, pizzowe itp - te już mają rzeczywiscie inne substancje w składzie. Ale o tym w tekście- nic. A te że zdjęcia- raczej zwykłe, więc mylące odbiorcę.
Tomas
10 miesięcy temu
Bzdury oczywiście jak ktoś widział produkcję chrupek. Oczywiście są tacy producenci co wzmacniają walory smakowe ale to nie są tradycyjne chrupki. ALE SENSACJE TSZA ZROBIĆ BO TRZEBA POGNĘBIĆ TUTEJSZYCH PRODUCENTÓW.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić