aktualizacja 

Smak dzieciństwa, dziś lepiej w ogóle nie pić. Jest jeden powód

20

Ten produkt ma zarówno wielu zwolenników, jak i przeciwników. Jak twierdzi wiele osób picie mleka jest niezbędne dla naszego organizmu, natomiast inni uważają, że jego spożywanie może przyczyniać się do poważnych chorób w tym nowotworów. A co na to naukowcy?

Smak dzieciństwa, dziś lepiej w ogóle nie pić. Jest jeden powód
(Pixabay)

Mleko jest powszechnie uważane za doskonałe źródło białka, wapnia i innych cennych elementów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zdaniem Instytutu Żywności i Żywienia osoby dorosłe powinny codziennie spożywać przynajmniej dwie szklanki mleka. Tymczasem przeciwnicy uważają, że ten produkt nie jest odpowiedni dla ludzi. Według nich przyczynia się do złamań kości, chorób serca, powstawania kamieni nerkowych, otyłości, dolegliwości układu pokarmowego oraz nowotworu piersi, prostaty i jajnika.

Pamiętajmy jednak, że prawie każdy spożywczy, który jest sprzedawany w plastikowym pojemniku, kartonie czy metalowej puszce, jest przetworzony lub pochodzi z nie do końca pewnego źródła, można uznać za niebezpieczny. Na przykład pozornie zdrowe mleko roślinne może zawierać cukier i sztuczne polepszacze.

Odtłuszczone mleko sprzedawane w USA, żeby lepiej wyglądało, jest zabarwione białym dwutlenkiem węgla. Ten związek chemiczny jest raczej nieszkodliwy, ale w formie nanocząsteczek może przenikać do organizmu przez ścianę jelita. Jak wykazali w swoich najnowszych badaniach Naukowcy z Binghampton University w Stanach Zjednoczonych, może to obniżać naszą odporność przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych.

Ponadto w mleku mogą znajdować się śladowe ilości antybiotyków podawanych zwierzętom. Z kolei w mleku ”prosto do krowy” mogą być obecne niebezpieczne bakterie. Faktem jest, że osoby z nietolerancją laktozy i kazeiny wcale nie powinny spożywać mleka i wyrobów mlecznych.

Jak wynika z oficjalnych danych, które umieszczono na brytyjskiej stronie "Cancer Research", na razie nie potwierdzono naukowo, jakoby mleko i jego przetwory mogłyby podnosić ryzyko zachorowania na raka. Poza tym z niektórych badań wynika, że mleko może zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita.

Na dzień dzisiejszy z żadnych badań naukowych nie wynika jednoznacznie, żeby mleko przyczyniało się do rozwoju nowotworów i powinno być wyeliminowane z naszej codziennej diety. Dlatego naukowcy zapowiadają kolejne badania pod kątem wpływu tego białego napoju na nasze zdrowie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić