Milena Górecka| 
aktualizacja 

Stopuje komórki rakowe. Chroni przed jednym z najgroźniejszych nowotworów

1

Czy pomidory mogą zapobiegać nowotworowi prostaty? Dr Michael Mosley, osobowość telewizyjna i twórca diety Fast 800 oraz prof. Richard can Breemen (Oregon State University) zgodzili się co do tego w najnowszym podcaście dla BBC. Pomidory zostały przez nich nazwane "kluczowymi" dla zdrowia prostaty.

Stopuje komórki rakowe. Chroni przed jednym z najgroźniejszych nowotworów
Jakie produkty chronią przed rakiem? (Licencjodawca, razerbird)

Wpływ likopenu na prostatę

Dr Mosley zwrócił uwagę na osobiste obawy związane z rakiem prostaty i podkreślił, że liczne dowody wskazują na korzystny wpływ spożywania pomidorów na obniżenie ryzyka tego schorzenia.

Profesor van Breemen wskazał na wyjątkową moc zawartego w pomidorach likopenu jako przeciwutleniacza, który może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu nowotworom. Zastrzegł jednak, że mimo iż w ciągu ostatnich 20 lat przeprowadzono liczne badania nad likopenem, to jeszcze wiele kwestii wymaga dodatkowych analiz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pomidory chronią przed rakiem prostaty

Wśród dostępnych i optymistycznych badań profesor wskazał m.in. na długoterminowe badanie z udziałem lekarzy, które wykazało, że ci, którzy spożywali najwięcej likopenu, rzadziej chorowali na raka prostaty.

Omawiając kwestię profilaktyki, van Breemen podkreślił, że prostata jest narządem o ograniczonej zdolności do naprawy DNA w porównaniu z innymi organami. Z czasem te niedoskonałości mogą prowadzić do powstawania nowotworów. Likopen, zdaniem eksperta, może odgrywać kluczową rolę w minimalizowaniu początkowych uszkodzeń DNA.

Ostatnie badanie opublikowane w czasopiśmie Nutrients w 2022 roku potwierdziło korzystny wpływ likopenu na zdrowie, zwłaszcza w kontekście zapobiegania rakowi prostaty. Jak podkreślają jednak naukowcy, potrzebne są dalsze badania, by określić zalecaną dzienną dawkę likopenu w celach profilaktycznych.

Gotowane pomidory

Eksperci zgodnie podkreślili, że spożywanie pomidorów w postaci gotowanej - choćby w formie sosu pomidorowego - jest najkorzystniejsze z punktu widzenia dostarczania likopenu. Obróbka termiczna zwiększa bowiem dostępność zawartego w pomidorach likopenu (i ułatwia jego przyswajanie przez organizm).

Nie oznacza to jednak, że powinniśmy porzucić surowe pomidory. One też zawierają cenny likopen - jedyna różnica jest taka, że przyswoimy go w nieco mniejszej ilości.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić