Takich nie jedz pod żadnym pozorem. W środku groźna toksyna

To idealny czas na robienie domowych przetworów. Niestety, nieodpowiednie ich przygotowanie może prowadzić do powstania kancerogennych toksyn. Oto jak uniknąć ryzyka.

Uwaga na domowe przetworyUwaga na domowe przetwory
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Toksyczna substancja w domowych przetworach

Pamiętaj, że przetwory robione w domu muszą być chronione przed rozwojem pleśni. Spożycie nawet niewielkiej ilości tak zanieczyszczonych produktów może osłabić odporność organizmu, wywołując alergie, problemy z układem pokarmowym oraz oddechowym, a nawet zwiększając ryzyko powstawania nowotworów.

Dlatego jeśli po otwarciu słoika zauważymy pleśń, natychmiast pozbądź się zawartości. Odkrojenie spleśniałej części nic nie da.

Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo...

Witamina D a walka z koronawirusem. Nowe ustalenia badaczy

Jak uniknąć pleśni w przetworach?

Główny Inspektorat Sanitarny radzi, na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania domowych przetworów. Przede wszystkim należy dbać o higienę w kuchni. Regularne mycie rąk oraz utrzymywanie czystości sprzętu kuchennego to podstawy, o których nie wolno zapominać.

Kolejną kluczową sprawą jest wybór świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych warzyw oraz owoców, które należy dokładnie umyć i osuszyć. Ważne jest, aby korzystać ze sprawdzonych przepisów i dodać odpowiednią ilość octu, soli lub cukru.

Aby nasze przetwory były zdrowe i smaczne, powinniśmy zadbać także o odpowiednie opakowanie. GIS sugeruje używanie słoików typu wek lub szklanych pojemników z zakrętkami twist-off. Pojemniki muszą być nieuszkodzone oraz dokładnie umyte i wyparzone.

W przypadku przetworów owocowych, warzywnych oraz soków, pasteryzacja jest zalecana. Zabieg ten hamuje lub niszczy rozwój drobnoustrojów oraz enzymów, jednocześnie zachowując smak i wartości odżywcze przetworów – informuje GIS.

Po prawidłowym przeprowadzeniu pasteryzacji, sprawdźmy, czy słoiki są dobrze zamknięte, następnie odwróćmy je do góry dnem i odstawmy w ciemne miejsce, aż ostygną. Przetwory należy przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu, unikając zbyt wysokiej wilgotności. Wskazane jest oznaczenie przetworów etykietami z datą produkcji.

Wybrane dla Ciebie

Wyniki Lotto 11.07.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 11.07.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
W mieszkaniu na Śląsku wybuchł pożar. Ukrainiec ruszył na pomoc Polakowi
W mieszkaniu na Śląsku wybuchł pożar. Ukrainiec ruszył na pomoc Polakowi
Turyści masowo rezygnują z Włoch. Winne ekstremalne upały
Turyści masowo rezygnują z Włoch. Winne ekstremalne upały
Wieści z Rzymu po konferencji nt. odbudowy Ukrainy. Polska kolejnym gospodarzem
Wieści z Rzymu po konferencji nt. odbudowy Ukrainy. Polska kolejnym gospodarzem
Ekspert rozjuszył internautów. Chodzi o słowa po meczu Legii
Ekspert rozjuszył internautów. Chodzi o słowa po meczu Legii
Wycofali tę przyprawę w trybie pilnym. Polacy ją uwielbiają
Wycofali tę przyprawę w trybie pilnym. Polacy ją uwielbiają
Wpadka na żywo gwiazdy NBA. Upadek był blisko
Wpadka na żywo gwiazdy NBA. Upadek był blisko
Dzieci na hulajnogach. Coraz więcej wypadków. Lekarze: gigantyczne obrażenia
Dzieci na hulajnogach. Coraz więcej wypadków. Lekarze: gigantyczne obrażenia
Może przelecieć obok Ziemi. Kometa krąży w kosmosie od 7 miliardów lat
Może przelecieć obok Ziemi. Kometa krąży w kosmosie od 7 miliardów lat
Rekin w Portugalii. To groźny żarłacz błękitny. Zamknęli plażę
Rekin w Portugalii. To groźny żarłacz błękitny. Zamknęli plażę
Skandaliczne zachowanie turystów w lesie. Leśnicy pokazali zdjęcie przed i po
Skandaliczne zachowanie turystów w lesie. Leśnicy pokazali zdjęcie przed i po
Siedział wśród mchu. Zauważył go leśnik. Zdążył na czas
Siedział wśród mchu. Zauważył go leśnik. Zdążył na czas