Takich nie jedz pod żadnym pozorem. W środku groźna toksyna

5

To idealny czas na robienie domowych przetworów. Niestety, nieodpowiednie ich przygotowanie może prowadzić do powstania kancerogennych toksyn. Oto jak uniknąć ryzyka.

Takich nie jedz pod żadnym pozorem. W środku groźna toksyna
Uwaga na domowe przetwory (Adobe Stock)

Toksyczna substancja w domowych przetworach

Pamiętaj, że przetwory robione w domu muszą być chronione przed rozwojem pleśni. Spożycie nawet niewielkiej ilości tak zanieczyszczonych produktów może osłabić odporność organizmu, wywołując alergie, problemy z układem pokarmowym oraz oddechowym, a nawet zwiększając ryzyko powstawania nowotworów.

Dlatego jeśli po otwarciu słoika zauważymy pleśń, natychmiast pozbądź się zawartości. Odkrojenie spleśniałej części nic nie da.

Dalsza część artykułu poniżej materiału wideo...

Zobacz także: Witamina D a walka z koronawirusem. Nowe ustalenia badaczy

Jak uniknąć pleśni w przetworach?

Główny Inspektorat Sanitarny radzi, na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania domowych przetworów. Przede wszystkim należy dbać o higienę w kuchni. Regularne mycie rąk oraz utrzymywanie czystości sprzętu kuchennego to podstawy, o których nie wolno zapominać.

Kolejną kluczową sprawą jest wybór świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych warzyw oraz owoców, które należy dokładnie umyć i osuszyć. Ważne jest, aby korzystać ze sprawdzonych przepisów i dodać odpowiednią ilość octu, soli lub cukru.

Aby nasze przetwory były zdrowe i smaczne, powinniśmy zadbać także o odpowiednie opakowanie. GIS sugeruje używanie słoików typu wek lub szklanych pojemników z zakrętkami twist-off. Pojemniki muszą być nieuszkodzone oraz dokładnie umyte i wyparzone.

W przypadku przetworów owocowych, warzywnych oraz soków, pasteryzacja jest zalecana. Zabieg ten hamuje lub niszczy rozwój drobnoustrojów oraz enzymów, jednocześnie zachowując smak i wartości odżywcze przetworów – informuje GIS.

Po prawidłowym przeprowadzeniu pasteryzacji, sprawdźmy, czy słoiki są dobrze zamknięte, następnie odwróćmy je do góry dnem i odstawmy w ciemne miejsce, aż ostygną. Przetwory należy przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym miejscu, unikając zbyt wysokiej wilgotności. Wskazane jest oznaczenie przetworów etykietami z datą produkcji.

Autor: FRA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić