Takich nigdy nie jedz. Zawierają rakotwórczą toksynę

Robienie domowych przetworów jest w naszym kraju bardzo popularne. Niestety, jeśli są przygotowywane w niewłaściwy sposób, mogą one wykazywać właściwości kancerogenne. Na co zwrócić szczególną uwagę podczas samodzielnego robienia przetworów domowych?

Takich ogórków nie jedzTakich ogórków nie jedz pod żadnym pozorem
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images

Toksyczna substancja w domowych przetworach

Przetwory, które przygotowujemy samodzielnie, powinny być zabezpieczone przed pojawieniem się pleśni. Spożywanie produktów zawierających tę toksyczną substancję obniża odporność i może wywołać alergię. Poza tym przyczynia się do wystąpienia dolegliwości ze strony układu pokarmowego i oddechowego, a nawet zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych. Dlatego, jeśli po otwarciu słoika zauważymy nawet niewielka ilość pleśni, lepiej pozbądźmy się produktu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Witamina D a walka z koronawirusem. Nowe ustalenia badaczy

Jak uniknąć pleśni w przetworach?

Główny Inspektorat Sanitarny radzi, na co należy uważać podczas robienia domowych smakołyków. Po pierwsze, kiedy mamy w kuchni kontakt z jakimikolwiek produktami spożywczymi, należy przede wszystkim zadbać o higienę. Bardzo ważne jest, żeby regularnie myć ręce i utrzymywać w czystości sprzęt kuchenny.

Kolejna istotna kwestia to wybór świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych warzyw i owoców, które należy dokładnie umyć i osuszyć. Przygotowując przetwory domowe, warto sięgnąć po sprawdzony przepis, pamiętając o dodaniu odpowiedniej ilości octu, soli czy cukru.

W trosce o nasz zdrowie i jakość przyrządzonych przez nas potraw powinniśmy zwrócić uwagę również na bezpieczne opakowanie. Zdaniem GIS-u najlepsze będą słoiki typu wek lub szklane pojemniki z zakrętkami twist-off. Opakowania na przetwory nie mogą być uszkodzone. Muszą być także dokładnie umyty i wyparzone.

W przypadku przetworów owocowych i warzywnych czy soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych oraz wartości odżywczej przetworów – radzi GIS.

Kiedy już przeprowadzimy prawidłową pasteryzację, sprawdźmy, czy słoiki zostały dokładnie zamknięte, odwróćmy je góry dnem i zostawmy w zacienionym miejscu do momentu, kiedy ostygną. Przetwory powinny być przechowywane w suchym, chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, w którym nie panuje zbyt wysoka wilgotność. Na domowych zapasach warto umieścić etykietę z informacją o tym, kiedy dokładnie zostały wyprodukowane.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę