Tania ochrona przed rakiem płuc i jelit. Wymiata cholesterol i trójglicerydy z tętnic

25

Potrawy z dodatkiem czarnej fasoli są nie tylko bardzo smaczne, ale również nadają potrawie egzotyczny i kuszący wygląd. Czarna fasola poza walorami kulinarnymi posiada również szereg właściwości zdrowotnych. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po tę odmianę fasoli.

Czarna fasola chroni przed rozwojem raka
Czarna fasola chroni przed rozwojem raka (Getty Images)

Dlaczego warto jeść czarną fasolę

Czarna fasola, podobnie jak inne rośliny strączkowe, jest bogatym źródłem cennego dla organizmu białka, w którego skład wchodzą aminokwasy. Te organiczne związki chemiczne posiadają właściwości zasadotwórcze i zmniejszają nadprodukcję soków żołądkowych.

Ten rodzaj fasoli posiada również duże stężenie antocyjanów, którym zawdzięcza ciemną barwę swoich nasion. Antocyjany to silne utleniacze wspierające układ odpornościowy. Mają one właściwości przeciwzapalne oraz chronią układ krwionośny.

Według najnowszych badań naukowych te barwniki zmniejszają ryzyko rozwoju raka płuc, żołądka oraz jelita grubego. Poza tym substancje te wspomagają leczenie nowotworów, np. łagodzą dolegliwości występujące przy chemioterapii. Antocyjany również zmniejszają ryzyko chorób serca oraz pozytywnie wpływają na wzrok.

Ciemna odmiana fasoli zawiera dużą ilość błonnika, który stymuluję proces trawienia, metabolizm oraz dba o odpowiednią perystaltykę jelit. Ponadto czarna fasola posiada sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają układ nerwowy i dbają o nasze dobre samopoczucie. Kwasy te również zmniejszają stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.

Warzywo zawiera cenne witaminę A, witaminy z grupy B oraz cynk i miedź. Poza tymi cennymi elementami czarne ziarna fasoli mają w swoim składzie molibden. Ten rzadko obecny w naszym jadłospisie pierwiastek chemiczny jest bardzo istotny w procesie trawiennym, gdyż wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Występuje w enzymach odpowiadających za prawidłowe wchłanianie żelaza, dzięki czemu zmniejsza ryzyko anemii.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić