Tego nie powinno być w majonezie. Nie daj się oszukać

Ten popularny sos doskonale sprawdza się jako dodatek do klasycznej sałatki warzywnej i wielu innych smacznych potraw. Chodzi oczywiście o majonez, po który chętnie sięgamy zwłaszcza przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Zanim jednak udamy się na świąteczne zakupy, warto dowiedzieć się, jaki majonez powinniśmy wybrać, a którego należy unikać.

Najgorsze dodatki do majonezuNajgorsze dodatki do majonezu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

O tym, że nadmierna ilość majonezu w diecie jest szkodliwa dla zdrowia, wiedzą wszyscy świadomi konsumenci. Regularne sięganie po ten popularny dodatek do potraw sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej i może podnosić stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Z tego względu powinniśmy spożywać ten produkt "od święta", a nie na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Majonez. Warto przygotować w domu

Jedną ze szkodliwych substancji, które znajdziemy w prawie w każdym sklepowym majonezie, jest sól wapniowo-disodowa - oznaczona na opakowaniu symbolem E385. Jest to syntetyczny przeciwutleniacz mający na celu przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Nadmiar tej substancji może zaburzać metabolizm, uszkodzić nerki i powodować skurcze mięśni.

Warto uważać również na takie dodatki jak skrobia modyfikowana (E1404 i E1452), guma guar i guma ksantowa (E412 i E415) oraz sorbinian potasu i benzoesan sodu (E202 i E211). Wprawdzie w niewielkich ilościach nie są niebezpieczne, ale w nadmiarze mogą wpływać niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną.

Najsmaczniejszy majonez powinien zawierać żółtka jajek. Niestety w wielu przypadkach są one zastępowane suszem jajecznym, który jest tańszy. Podczas procesu technologicznego jest mielony, wysuszany i poddawany pasteryzacji. Nie jest groźny dla zdrowia, ale nie jest również naturalnym produktem. Majonez, który powinniśmy wykorzystać do przygotowania naszych ulubionych dań to taki, który zawiera 70-80 proc. tłuszczu. Jeśli ma mniejszą zawartość, wtedy prawdopodobnie znajdują się w nim konserwanty i zagęstniki.

Na etykiecie prawdziwego majonezu na pierwszym miejscu znajduje się olej, potem żółtka jajek, ocet, woda i przyprawy wzbogacające smak. Zdecydowanie najlepszy jest majonez przyrządzony samodzielnie w domu. Nie postoi za długo w lodówce, ale jedząc taki sos, będziemy mieć pewność, że nie ma w sobie sztucznych polepszaczy smaku i innych środków konserwujących.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 22.12.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Niepewna przyszłość Neymara. Wszystko przez operację kolana
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Wozili ludzi na aplikację, sprawdziła ich policja. Oto wyniki kontroli
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Osiem województw zagrożonych. IMGW ostrzega
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Mieli zagrać mecz w Australii. Z tego powodu musieli go odwołać
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Puchar Świata. Norweg triumfuje w slalomie
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Znieważyli starszą kobietę w autobusie. Jej syn wziął sprawy w swoje ręce
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Zacznie się od stycznia. Studio Lotto wprowadza zmiany
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Dają świąteczny bonus. Tak w USA zachęcają do deportacji
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Putin w błędzie? Fałszywe raporty docierają na Kreml
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Kościół ma powód do wstydu . Papież mówi o księżach
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę
Barki uziemione w kanale. Zapadlisko usunęło wodę