Ten muchomor to rarytas. W smaku dorównuje truflom

Muchomor cesarski to niezwykle rzadki, ale bardzo smaczny okaz. W Polsce jednak jest uznawany za wymarły, a znalezienie go graniczy z cudem. Jest to jednak rarytas, który w smaku dorównuje truflom.

Muchomor cesarski smakuje jak trufle, ale trzeba uważać, by nie pomylić go z trującymi okazamiMuchomor cesarski smakuje jak trufle, ale trzeba uważać, by nie pomylić go z trującymi okazami
Źródło zdjęć: © Getty Images | {Aleksandar Milutinovic}

Jak podaje członek Polskiego Towarzystwa Mykologicznego na blogu grzybnia.pl, jedynym historycznym stanowiskiem w Polsce, gdzie można było znaleźć muchomora cesarskiego, był Rezerwat Przyrody Bielinek.

Jednak w związku ze wzrostem temperatur, gatunek ten w niedługiej przyszłości będzie możliwy do znalezienia również w innych rejonach Polski. Obecnie rośnie w rejonach Włoch, Hiszpanii, na Węgrzech, w Rumunii, Czechach i na Słowacji. Lubi wapienne gleby, rośnie głównie pod kasztanowcami i dębami. Jest popularnym składnikiem dań kuchni meksykańskiej i włoskiej.

Łatwo pomylić go z trującym muchomorem czerwonym, ale blaszki i trzon trującego okazu są białe, z kolei u muchomora cesarskiego – żółte. Kapelusz muchomora cesarskiego osiąga średnicę nawet 20 centymetrów. Jego barwa się zmienia – na początku jest jaskrawopomarańczowa, a nawet pomarańczowoczerwona. Potem staje się złotożółta lub bladożółta. Grzyb jest ceniony przede wszystkim ze względu na swój smak. Jego miłośnicy uważają, że dorównuje truflom.

Grzyby to wyjątkowo zdrowy i niskokaloryczny produkt, który warto wprowadzić na stałe do swojego jadłospisu. Znajdziemy w nich błonnik, witaminy z grupy B, witaminę D i E uznawaną za naturalne źródło młodości, gdyż pozytywnie wpływa na zdrowie i kondycję naszej skóry.

Grzyby to także bogactwo biologicznie aktywnych związków, takich jak polifenole czy beta-glukany. Udowodniono, że regularne spożywanie grzybów może przyczynić się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Te cenne związki wykazują też działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.

Oprócz tego grzyby są źródłem cennych składników mineralnych, takich jak selen, cynk, żelazo, potas, magnez, fosfor, miedź czy wapń.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra