Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To błąd, który popełniają miliony Polaków. Może powodować raka wątroby i żołądka

14

Czy należy odkroić spleśniały kawałek i zjeść resztę produktu, czy wyrzucić całość? Takie pytanie zadaje sobie wiele osób. Odpowiedź na nie udziela znana chemiczka, która przestrzega przed popełnianiem tego powszechnego błędu.

To błąd, który popełniają miliony Polaków. Może powodować raka wątroby i żołądka
Uwaga na pleśń. Zawiera rakotwórcze związki (Adobe Stock, Katarzyna Baczewska)

Niestety, wielu Polaków wciąż uważa, że odkrojenie spleśniałego fragmentu chleba, owocu lub usunięcie pleśni z powierzchni dżemu wystarczy, by reszta produktu była bezpieczna do spożycia. Takie podejście było często przekazywane przez babcie. Jednak pleśń, wytwarzająca mykotoksyny, może być dla nas bardzo niebezpieczna. To zagrożenie nie powinno być w żadnym razie lekceważone.

To błąd wielu Polaków. Odkrojenie kawałka może nie wystarczyć

Chciałam wam przypomnieć, że odkrajanie spleśniałego kawałka owocu czy zdejmowanie kożuszka z wierzchu dżemu, a później zjadanie reszty jest wielkim błędem. Pleśń to grzyby, których niewidoczne gołym okiem zarodniki rozeszły się już na pewno po całości. Strzępki pleśni wytwarzają bardzo niebezpieczne substancje, nazywane mykotoksynami, które mogą być przyczyną nie tylko zatrucia, ale też wielu innych chorób - ostrzega Sylwia Panek, chemiczka znana w sieci pod pseudonimem "Mama chemik".
Niektóre z mykotoksyn są substancjami rakotwórczymi i mutagennymi. Mogą również powodować uszkodzenia wątroby i nerek, zmiany hormonalne, alergie oraz zmniejszać odporność – dodaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zagrożenie dla zdrowia. Niewidoczna i niebezpieczna pleśń

Eksperci podkreślają, że pleśń jest rakotwórcza, a mykotoksyny są powiązane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworów takich jak: rak żołądka, przełyku, tkanek miękkich, pierwotny rak wątroby, czy różne rodzaje białaczek oraz nowotwory płaskonabłonkowe głowy i szyi. Spożywanie spleśniałych produktów jest więc sporym błędem.

Te związki zostały sklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC, International Agency for Research on Cancer) do karcynogenów grupy 1. Mamy więc do czynienia z bardzo niebezpiecznymi substancjami.

Uważaj na nie szczególnie latem

Mykotoksyny są szczególnie groźne latem. Tyczy się to zwłaszcza szczytu sezonu owocowego. Miękkie owoce jagodowe, takie jak jagody, maliny, jeżyny czy porzeczki, łatwo ulegają uszkodzeniom, co sprzyja rozwojowi pleśni i zakażeniu mykotoksynami.

Dlatego, zanim zdecydujesz się na zakup jagód lub innych ulubionych owoców, dokładnie obejrzyj każdy owoc. Jeżeli na jednym z nich zobaczysz pleśń, nie kupuj całej paczki. Prawdopodobnie reszta owoców jest już również zainfekowana, choć pleśń może nie być jeszcze widoczna.

Co ważne, mykotoksyny mogą pojawiać się także w wielu innych produktach spożywczych. Ich obecność wykazano chociażby w produktach zbożowych, takich jak mąka, płatki owsiane czy pieczywo. Ten związek może także pojawić się w wini i piwie, a także mieszankach przypraw kuchennych.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić