To jedna z ulubionych ryb wędkarzy. Ma świetny wpływ na zdrowie
Każdy zapalony wędkarz odczuwa radość, gdy na jego haczyk trafi ta wspaniała, zdrowa ryba. Tołpyga, choć przypomina karpia, pozbawiona jest jego mulistego posmaku, przez co zdobywa kulinarne serca wielu smakoszy. Znana jako "oczyszczacz wód", jest pełna wartości odżywczych co sprawia, że powinniśmy częściej sięgać po jej mięso.
Tołpyga to skarbnica ważnych pierwiastków
Tołpyga to prawdziwa skarbnica białka, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają korzystnie na zdrowie naszego serca, regulują cholesterol i przeciwdziałają miażdżycy. W jej składzie znajdziemy również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), które wspierają układ nerwowy, przyspieszają metabolizm oraz są kluczowe w procesie produkcji energii. Dodatkowo, tołpyga jest bogata w żelazo, istotne dla produkcji hemoglobiny, białka odpowiedzialnego za transport tlenu do naszych komórek. Jej spożywanie jest więc bardzo istotne dla odpowiedniego poziomu natlenowania krwi.
Ta ryba to także źródło innych, ważnych pierwiastków. Tołpyga dostarcza nam również wapń, który dba o zdrowe kości i zęby, wspomaga funkcjonowanie mięśni oraz selen, ważny mikroelement wspomagający tarczycę i działający jako przeciwutleniacz. Jej mięso zawiera również witaminę E, silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz witaminę A, niezbędną dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego.
Kolejną część artykułu znajdziesz pod materiałem wideo
Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki
Te osoby powinny uważać na tołpygę
Należy jednak pamiętać, że jak wszystkie ryby, tołpyga może kumulować metale ciężkie takie jak rtęć, zwłaszcza przy odławianiu z zanieczyszczonych wód. To związki bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego zaleca się ostrożność w spożywaniu tołpygi przez osoby wrażliwe na metale ciężkie, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Warto także unikać ryb z podejrzanych źródeł.
Zobacz także: Jadasz takie ryby? Może odbić się na sercu
Jak przyrządzić tołpygę? Jest wiele sposobów.
Tołpyga to ryba, którą możemy przyrządzić na wiele sposobów. Jest ona bardzo wszechstronna – idealnie nadaje się do pieczenia, grillowania, duszenia czy smażenia. Jej delikatne mięso pozwala na kulinarne eksperymenty z różnorodnymi przyprawami i sosami. Świeżo złowiona tołpyga, podana z dodatkiem kopru i trawy cytrynowej oraz skropiona sokiem z cytryny, to pyszny i zdrowy posiłek. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi warzywami i nie ma wielu kalorii.
Łowienie tołpygi najlepiej zaplanować na moment, w którym występuje słoneczna i bezwietrzna pogoda. Wówczas ryby tego gatunku pływają bardzo blisko powierzchni, co poznajemy po specjalnym garbie na tafli wody.