Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

To jedna z ulubionych ryb wędkarzy. Ma świetny wpływ na zdrowie

5

Każdy zapalony wędkarz odczuwa radość, gdy na jego haczyk trafi ta wspaniała, zdrowa ryba. Tołpyga, choć przypomina karpia, pozbawiona jest jego mulistego posmaku, przez co zdobywa kulinarne serca wielu smakoszy. Znana jako "oczyszczacz wód", jest pełna wartości odżywczych co sprawia, że powinniśmy częściej sięgać po jej mięso.

To jedna z ulubionych ryb wędkarzy. Ma świetny wpływ na zdrowie
Tołpyga to ryba, która oferuje wiele właściwości prozdrowotnych (Adobe Stock)

Tołpyga to skarbnica ważnych pierwiastków

Tołpyga to prawdziwa skarbnica białka, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wpływają korzystnie na zdrowie naszego serca, regulują cholesterol i przeciwdziałają miażdżycy. W jej składzie znajdziemy również witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), które wspierają układ nerwowy, przyspieszają metabolizm oraz są kluczowe w procesie produkcji energii. Dodatkowo, tołpyga jest bogata w żelazo, istotne dla produkcji hemoglobiny, białka odpowiedzialnego za transport tlenu do naszych komórek. Jej spożywanie jest więc bardzo istotne dla odpowiedniego poziomu natlenowania krwi.

Ta ryba to także źródło innych, ważnych pierwiastków. Tołpyga dostarcza nam również wapń, który dba o zdrowe kości i zęby, wspomaga funkcjonowanie mięśni oraz selen, ważny mikroelement wspomagający tarczycę i działający jako przeciwutleniacz. Jej mięso zawiera również witaminę E, silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami oraz witaminę A, niezbędną dla zdrowia skóry, wzroku i układu odpornościowego.

Kolejną część artykułu znajdziesz pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki

Te osoby powinny uważać na tołpygę

Należy jednak pamiętać, że jak wszystkie ryby, tołpyga może kumulować metale ciężkie takie jak rtęć, zwłaszcza przy odławianiu z zanieczyszczonych wód. To związki bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Dlatego zaleca się ostrożność w spożywaniu tołpygi przez osoby wrażliwe na metale ciężkie, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Warto także unikać ryb z podejrzanych źródeł.

Jak przyrządzić tołpygę? Jest wiele sposobów.

Tołpyga to ryba, którą możemy przyrządzić na wiele sposobów. Jest ona bardzo wszechstronna – idealnie nadaje się do pieczenia, grillowania, duszenia czy smażenia. Jej delikatne mięso pozwala na kulinarne eksperymenty z różnorodnymi przyprawami i sosami. Świeżo złowiona tołpyga, podana z dodatkiem kopru i trawy cytrynowej oraz skropiona sokiem z cytryny, to pyszny i zdrowy posiłek. Świetnie komponuje się z niemal wszystkimi warzywami i nie ma wielu kalorii.

Łowienie tołpygi najlepiej zaplanować na moment, w którym występuje słoneczna i bezwietrzna pogoda. Wówczas ryby tego gatunku pływają bardzo blisko powierzchni, co poznajemy po specjalnym garbie na tafli wody.

Autor: ACG
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić