Najzdrowsze wśród ryb. Nie zawierają rakotwórczej rtęci i ołowiu

Tłuste ryby są źródłem białka oraz zdrowych dla serca i mózgu kwasów tłuszczowych omega-3, ale sposób pozyskiwania niektórych z nich szkodzi środowisku. Jaką rybę wybrać, żeby mieć pewność, że nasz wybór będzie korzystny dla naszego zdrowia i — w miarę możliwości — etyczny wobec planety?

Raw fish clean cut into pieces / slices in a metal bowl / container and being seasoned with salt before cooking
Raw fish clean cut into pieces / slices in a metal bowl / container and being seasoned with salt before cooking
Madiha AliTłuste ryby to nie tylko bogactwo kwasów omega-3. Są także wolne od szkodliwych zanieczyszczeń
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | AliMir
Katarzyna Chudzik

Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa

Od wielu lat polscy konsumenci mogą kupować ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów, które oznaczone są m.in. niebieskim certyfikatem Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC (Marine Stewardship Council), stanowiącym gwarancję pochodzenia produktu ze stabilnego i dobrze zarządzanego źródła.

Na skutek zmian klimatycznych i braku odpowiednich działań politycznych sytuacja środowiskowa ryb zmienia się dynamiczniej niż kiedykolwiek, a certyfikaty MSC są coraz częściej zawieszane.

4 ryby, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Choć za rok sytuacja może wyglądać inaczej, aktualnie amerykańska organizacja pozarządowa Seafood Watch zaleca pożywanie poniższych ryb.

Makrela atlantycka

Ten gatunek ryby dość szybko rośnie i się rozmnaża, może więc zasilić większe ilości połowów. Sprzęt uzyskany do jej pozyskania jest wydajny i najprawdopodobniej nie spowoduje poważnego zniszczenia siedlisk ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tłuste ryby a choroby serca. Zaskakujące wyniki badań naukowców

Dziki łosoś z Alaski

Zawiera stosunkowo niską zawartość zanieczyszczeń, w tym rakotwórczej rtęci i ołowiu. Łowiska są bardzo dobrze monitorowane – specjaliści wysyłani są osobiście do ujść rzek, by policzyć, ile dzikich ryb wraca na tarło. Jeśli liczba ta zacznie się zmniejszać, łowisko jest zamykane.

Dziko żyjące sardynki

Malutkie sardynki są źródłem witaminy D oraz wapnia i dawno już trafiły na listę tzw. superfoods. Kilkanaście lat temu alarmowano, że nadmierna eksploatacja łowisk spowodowała zmniejszenie się liczebności tych ryb o 90 proc. Sardynki szybko się jednak rozmnażają i dziś już wracają do gry.

Pstrąg tęczowy

To ryba, która oferuje szereg składników odżywczych i zapewnia więcej niż dzienną dawkę witaminy B12! Organizacja Seafood Watch zaleca kupowanie pstrąga jeziorowego złowionego w Wielkich Jeziorach, w szczególności w wodach jeziora Superior w stanie Michigan i Minnesota.

Wybrane dla Ciebie
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście