Najzdrowsze wśród ryb. Nie zawierają rakotwórczej rtęci i ołowiu

Tłuste ryby są źródłem białka oraz zdrowych dla serca i mózgu kwasów tłuszczowych omega-3, ale sposób pozyskiwania niektórych z nich szkodzi środowisku. Jaką rybę wybrać, żeby mieć pewność, że nasz wybór będzie korzystny dla naszego zdrowia i — w miarę możliwości — etyczny wobec planety?

Raw fish clean cut into pieces / slices in a metal bowl / container and being seasoned with salt before cooking
Raw fish clean cut into pieces / slices in a metal bowl / container and being seasoned with salt before cooking
Madiha AliTłuste ryby to nie tylko bogactwo kwasów omega-3. Są także wolne od szkodliwych zanieczyszczeń
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | AliMir
Katarzyna Chudzik

Certyfikaty zrównoważonego rybołówstwa

Od wielu lat polscy konsumenci mogą kupować ryby pochodzące ze zrównoważonych połowów, które oznaczone są m.in. niebieskim certyfikatem Standardu Zrównoważonego Rybołówstwa MSC (Marine Stewardship Council), stanowiącym gwarancję pochodzenia produktu ze stabilnego i dobrze zarządzanego źródła.

Na skutek zmian klimatycznych i braku odpowiednich działań politycznych sytuacja środowiskowa ryb zmienia się dynamiczniej niż kiedykolwiek, a certyfikaty MSC są coraz częściej zawieszane.

Czym właściwie jest wolność słowa? Czy potrzebne nam są regulacje?

4 ryby, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Choć za rok sytuacja może wyglądać inaczej, aktualnie amerykańska organizacja pozarządowa Seafood Watch zaleca pożywanie poniższych ryb.

Makrela atlantycka

Ten gatunek ryby dość szybko rośnie i się rozmnaża, może więc zasilić większe ilości połowów. Sprzęt uzyskany do jej pozyskania jest wydajny i najprawdopodobniej nie spowoduje poważnego zniszczenia siedlisk ryb.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dziki łosoś z Alaski

Zawiera stosunkowo niską zawartość zanieczyszczeń, w tym rakotwórczej rtęci i ołowiu. Łowiska są bardzo dobrze monitorowane – specjaliści wysyłani są osobiście do ujść rzek, by policzyć, ile dzikich ryb wraca na tarło. Jeśli liczba ta zacznie się zmniejszać, łowisko jest zamykane.

Dziko żyjące sardynki

Malutkie sardynki są źródłem witaminy D oraz wapnia i dawno już trafiły na listę tzw. superfoods. Kilkanaście lat temu alarmowano, że nadmierna eksploatacja łowisk spowodowała zmniejszenie się liczebności tych ryb o 90 proc. Sardynki szybko się jednak rozmnażają i dziś już wracają do gry.

Pstrąg tęczowy

To ryba, która oferuje szereg składników odżywczych i zapewnia więcej niż dzienną dawkę witaminy B12! Organizacja Seafood Watch zaleca kupowanie pstrąga jeziorowego złowionego w Wielkich Jeziorach, w szczególności w wodach jeziora Superior w stanie Michigan i Minnesota.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra