Kamil S. Sikora| 

To nie tylko chwast. Zawiera składnik chroniący przed rakiem

9

Podczas sezonowych ogrodowych porządków kosimy trawę, przycinamy drzewka i usuwamy chwasty. Jednak nie wszystkie wyrwane rośliny należy od razu wyrzucać. Niektóre z nich posiadają cenne właściwości, które warto wykorzystać.

To nie tylko chwast. Zawiera składnik chroniący przed rakiem
Fioletowa koniczyna zawiera cenne substancje (Roger Whiteway)

Mniszek lekarski

Zarówno kwiaty, korzenie, jak i liście mniszka lekarskiego są jadalne. Preparaty na bazie tej rośliny skutecznie oczyszczają organizm z toksyn i sprawdzają się przy leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego. W mleczu znajdziemy witaminę C, A, witaminy z grupy B, magnez, potas i krzem. Poza tym mniszek zawiera znaczne ilości beta-karotenu. Ten przeciwutleniacz chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.

Pokrzywa

Pokrzywa zawiera takie cenne elementy jak witamina A, E i K, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne i fenolowe, chlorofil i flawonoidy. Wykazuje właściwości moczopędne, dlatego można ją wykorzystać podczas leczenia kamicy nerkowej. Pokrzywa oczyszcza ciało z toksyn, usprawnia proces przemiany materii, łagodzi objawy schorzeń przewodu pokarmowego, stymuluje produkcję czerwonych krwinek oraz wzmacnia nasze włosy i skórę.

Portulaka

Liście i łodygi portulaki można dodać do sałatki, zupy lub położyć na kanapkę. Jest bogatym źródłem witaminy A i C oraz kwasów omega -3. Napar z portulaki oczyszcza krew, a także pomaga na zgagę i dolegliwości układu moczowego.

Fioletowa koniczyna

Fitoestrogeny obecne w fioletowej koniczynie obniżają ryzyko raka prostaty i jelita grubego. Fioletową koniczynę można stosować jako naturalne lekarstwo na stan zapalny pęcherza, zapalenie oskrzeli i problemy skórne. Zawiera izoflawonoidy, które pomagają osobom cierpiącym na bezsenność, spadek libido i rozdrażnienie.

Rukiew wodna

Ten chwast najczęściej można spotkać w okolicach strumieni. Poza walorami smakowymi posiada również właściwości prozdrowotne. Podnosi odporność, wpływa korzystnie na trawienie, oczyszcza krew i poprawia wygląd skóry. Rukiew wodna zawiera bezcenne dla naszego organizmu przeciwutleniacze, dzięki temu opóźnia proces starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Po jej liście warto sięgać regularnie również ze względu na zawartość wapnia, żelaza, jodu, potasu oraz witaminy C, E i K.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić