Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Trzustka będzie w tarapatach. Nigdy nie łącz z ziemniakami

6

Ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka i dynie oraz znacznie mniej kalorii niż kasza lub ryż. Wbrew temu, co się o nich mówi, same w sobie nie powodują problemów trawiennych ani przyrostu masy ciała. Problem pojawia się dopiero wtedy, kiedy przygotowujemy je w niewłaściwy sposób.

Trzustka będzie w tarapatach. Nigdy nie łącz z ziemniakami
Dlaczego warto jeść ziemniaki? (Licencjodawca)

Doba w lodówce

Ziemniaki same w sobie charakteryzują się tak wysokim indeksem glikemicznym, że efekt ich spożycia jest zbliżony do efektu spożycia czystej glukozy.

Mają szereg właściwości, które mogą to zrekompensować: zawierają skrobię oporną (zapobiegającą rozwojowi raka okrężnicy i jelita grubego, obniżającą poziom cholesterolu i regulującą gospodarkę lipidową), minerały (żelazo, cynk, miedź, sód, wapń, magnez, potas, fosfor), witaminę C, witaminy z grupy B, błonnik, polifenole i karotenoidy.

Warto więc włączyć je do codziennej diety, pamiętając o ich charakterystycznej właściwości — ziemniaki po 24 godzinach w lodówce osiągają niższy indeks glikemiczny i przekształcają skrobię we wspomnianą wyżej skrobię oporną. Warto więc przygotować je dzień przed planowanym obiadem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Ziemniaki bez tłuszczu

Druga zasada przyrządzania ziemniaków jest prostsza: ziemniaki i tłuszcz są duetem, który lepiej trzymać na dystans. To bowiem duet wysokaloryczny, trudny do strawienia i prowadzący do zgagi, wzdęć oraz uczucia ciężkości.

Nie to jest jednak najbardziej problematyczne — kiedy ziemniaki spożywane są w towarzystwie tłuszczu, poziom cukru we krwi wzrasta jeszcze szybciej, zmuszając trzustkę do produkowania większej ilości insuliny.

Jeżeli więc smażone ziemniaki (lub ziemniaki jako dodatek do smażonego mięsa) są stałym elementem naszej diety, musimy liczyć się z tym, że znacznie zwiększamy ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Oliwa czy masło?

Warto przy tym wspomnieć, że nie wszystkie tłuszcze są sobie równe. Podczas gdy niezdrowe tłuszcze nasycone i trans mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, zdrowe tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone mają korzystny wpływ na zdrowie serca.

Oznacza to, że ziemniaczane placki smażone na maśle będą znacznie gorszym wyborem zdrowotno-kulinarnym niż ziemniaki polane oliwą z oliwek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić