Tych przetworów nie jedz. Są rakotwórcze
Domowe przetwory cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Niestety, niewłaściwe ich przygotowanie może spowodować, że staną się one szkodliwe dla zdrowia, wykazując właściwości kancerogenne. Na co trzeba zwrócić uwagę przygotowując domowe przetwory?
Podczas robienia przetworów, kluczowe jest zabezpieczenie ich przed pleśnią. To bardzo ważna kwestia, którą czasami bagatelizujemy. Spożywanie produktów skażonych pleśnią może osłabić system odpornościowy, wywołać alergie oraz problemy z układem pokarmowym i oddechowym, a nawet zwiększyć ryzyko powstawania nowotworów. Właśnie dlatego, jeśli zauważymy choćby śladową ilość pleśni po otwarciu słoika, powinniśmy natychmiast pozbyć się tego produktu.
Pleśń w przetworach? Wyrzuć je w całości
Złym pomysłem jest też wyrzucanie części przetworów, na której zauważymy widoczną pleśń. To bowiem grzyby, których rodniki z pewności z pewnością znajdują się już w całym słoiku z przetworami, tworząc spore zagrożenie dla naszego zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przetwory na zimę z ogórków. Takich przepisów jeszcze nie znasz
Zobacz także: Są gorsze niż sądziliśmy. Zwiększają ryzyko raka płuc
Jak uniknąć pleśni w przetworach? Wystarczy kilka zasad
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) udziela wielu cennych rad na temat robienia domowych przetworów. Przede wszystkim należy zadbać o higienę podczas kontaktu z produktami spożywczymi. To podstawa przygotowania do pracy z warzywami. Mycie rąk oraz utrzymywanie w czystości sprzętów kuchennych jest niezwykle ważne.
Następna kluczowa kwestia to wybór świeżych, dojrzałych i nieuszkodzonych warzyw i owoców. Powinny być one starannie umyte i osuszone. Warto także korzystać z przepisów, które sprawdzają się od lat, pamiętając o dodaniu odpowiedniej ilości octu, soli czy cukru. Zaburzenie tych proporcji może znacząco wpłynąć na smak i wartości odżywcze.
Zobacz także: Tak rak atakuje płuca. Pierwszy objaw jest nietypowy
Dla naszego zdrowia i jakości przygotowanych przetworów musimy również zadbać o odpowiednie opakowanie. GIS rekomenduje słoiki typu wek lub szklane pojemniki z zakrętkami twist-off. Powinny być one odpowiednio przygotowane. Pojemniki muszą być nienaruszone i starannie umyte oraz wyparzone.
W przypadku przetworów owocowych i warzywnych czy soków zalecana jest pasteryzacja. Polega na zahamowaniu lub zniszczeniu wzrostu drobnoustrojów oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu walorów smakowych oraz wartości odżywczej przetworów – informuje GIS.
Zobacz także: Gorszy niż cukier. Rujnuje metabolizm, jest rakotwórczy
Po przeprowadzeniu prawidłowej pasteryzacji należy upewnić się, że słoiki są dokładnie zamknięte, odwrócić je do góry dnem i zostawić w zacienionym miejscu do ostygnięcia. Gotowe przetwory powinno się przechowywać w suchym, chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, gdzie wilgotność nie jest zbyt wysoka. Warto również umieścić na słoikach etykiety z datą produkcji. Pozwolą one na uniknięcie pomyłki i spożywanie przetworów w odpowiedniej kolejności.