Wegetarianie a COVID. Zaskakujące wyniki badań

286

Wegetarianie są aż o 73 proc. mniej narażeni na ciężki przebieg COVID-19 niż osoby jedzące mięso - wynika z badań naukowców. Autorzy badań uważają, że zdrowsza dieta pomaga organizmowi nabyć większą odporność przeciw groźnym chorobom immunologicznym.

Wegetarianie a COVID. Zaskakujące wyniki badań
Wegetarianie mają niższe ryzyko zakażenia COVID (Getty Images)

Badanie zostało przeprowadzone przez zespół ekspertów ze Szkoły Zdrowia Publicznego Johna Hopkinsa w Baltimore w USA. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Prevention & Health". Według niego stosowanie diety wegetariańskiej lub peskatariańskiej (bezmięsnej, ale z pozostawieniem ryb) zmniejsza ryzyko rozwoju ciężkiego COVID-19.

Jak ustalili naukowcy, wśród wegetarian, którzy brali udział w badaniach, ryzyko to jest niższe aż o 73 proc. Z kolei u wśród osób jedzących ryby gorszy przebieg choroby zdarza się o 41 proc. rzadziej. Jak mówią naukowcy, nadal jest to bardzo niskie ryzyko w porównaniu do osób jedzących mięso. Ankietę przeprowadzono wśród ponad 2,8 tys. lekarzy i pielęgniarek.

Wegetarianie mają zdrowszy układ odpornościowy

W ankiecie zapytano o dietę, historię medyczną i przypadki COVID-19, dzięki czemu udało się ustalić związek między unikaniem mięsa a zmniejszeniem ryzyka ciężkiego przebiegu choroby. Eksperci uważają, że może to być spowodowane zwiększoną ilością witamin, składników odżywczych i minerałów w diecie roślinnej, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego.

Nie zaobserwowano jednak związku między rodzajem diety a ryzykiem zarażenia się COVID-19 lub długością choroby. Było to badanie obserwacyjne, więc nie można ustalić przyczyny, a jedynie zależność.

Wyniki naszego badania sugerują, że zdrowa dieta bogata w pokarmy bogate w składniki odżywcze może być rozważana jako ochrona przed ciężkim COVID-19 - podsumowują naukowcy.

Dieta wysokiej jakości buduje odporność

"Nie możemy mówić o jednoznacznych wynikach badań, ponieważ udział w nich wzięła niewielka liczba osób. Dlatego konieczna jest ostrożność w interpretacji wyników" - dodaje Shane McAuliffe, wiceprzewodniczący zespołu badań.

"Jednak dieta wysokiej jakości jest ważna dla zbudowania lepszego układu odpornościowego, co z kolei może wpływać na podatność na infekcję i na jej przebieg" - mówi. Jego zdaniem, jest to istotna podstawa do dalszych badań dotyczących związku między dietą a COVID-19.

Autor: BA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić