Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
BA
|

Wegetarianie a COVID. Zaskakujące wyniki badań

152
Podziel się:

Wegetarianie są aż o 73 proc. mniej narażeni na ciężki przebieg COVID-19 niż osoby jedzące mięso - wynika z badań naukowców. Autorzy badań uważają, że zdrowsza dieta pomaga organizmowi nabyć większą odporność przeciw groźnym chorobom immunologicznym.

Wegetarianie a COVID. Zaskakujące wyniki badań
Wegetarianie mają niższe ryzyko zakażenia COVID (Getty Images)

Badanie zostało przeprowadzone przez zespół ekspertów ze Szkoły Zdrowia Publicznego Johna Hopkinsa w Baltimore w USA. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Prevention & Health". Według niego stosowanie diety wegetariańskiej lub peskatariańskiej (bezmięsnej, ale z pozostawieniem ryb) zmniejsza ryzyko rozwoju ciężkiego COVID-19.

Jak ustalili naukowcy, wśród wegetarian, którzy brali udział w badaniach, ryzyko to jest niższe aż o 73 proc. Z kolei u wśród osób jedzących ryby gorszy przebieg choroby zdarza się o 41 proc. rzadziej. Jak mówią naukowcy, nadal jest to bardzo niskie ryzyko w porównaniu do osób jedzących mięso. Ankietę przeprowadzono wśród ponad 2,8 tys. lekarzy i pielęgniarek.

Wegetarianie mają zdrowszy układ odpornościowy

W ankiecie zapytano o dietę, historię medyczną i przypadki COVID-19, dzięki czemu udało się ustalić związek między unikaniem mięsa a zmniejszeniem ryzyka ciężkiego przebiegu choroby. Eksperci uważają, że może to być spowodowane zwiększoną ilością witamin, składników odżywczych i minerałów w diecie roślinnej, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego.

Nie zaobserwowano jednak związku między rodzajem diety a ryzykiem zarażenia się COVID-19 lub długością choroby. Było to badanie obserwacyjne, więc nie można ustalić przyczyny, a jedynie zależność.

Wyniki naszego badania sugerują, że zdrowa dieta bogata w pokarmy bogate w składniki odżywcze może być rozważana jako ochrona przed ciężkim COVID-19 - podsumowują naukowcy.

Dieta wysokiej jakości buduje odporność

"Nie możemy mówić o jednoznacznych wynikach badań, ponieważ udział w nich wzięła niewielka liczba osób. Dlatego konieczna jest ostrożność w interpretacji wyników" - dodaje Shane McAuliffe, wiceprzewodniczący zespołu badań.

"Jednak dieta wysokiej jakości jest ważna dla zbudowania lepszego układu odpornościowego, co z kolei może wpływać na podatność na infekcję i na jej przebieg" - mówi. Jego zdaniem, jest to istotna podstawa do dalszych badań dotyczących związku między dietą a COVID-19.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(152)
fit
rok temu
dla mne biotad konkretny poczytaj sobie na alleg
Jaro
rok temu
A mogło to zależeć od, załóżmy płci ?. Panie częściej przechodzą na diety bezmięsne niż Panowie, takie mam odczucie bo danych na poparcie nie posiadam. Jak wiadomo do zeszłego roku Panowie częściej i ciężej przechodzą COVID, więc może wyniki są zależne nie od diety tylko płci ?.
Srałi
rok temu
Mięsacze to podła nacja. Menatlitiet Kalego.
Ojb
rok temu
Wyznawcy teori Darwina o rozwoju gatunkow wiedze, ze malpy czlekoksztaltne siedzialy na dzrzewach i byly weganami.Gdy po wiekach zeszky z drzew i zaczely jesc mieso stopniowo rozwinely swe cialo i mozg i staly sie czlowiekiem. Teraz ludzie gdy przestana jesc mieso wroca na dzrzewa i do swej poprzedniej postac. Tak znow stana sie malpami czlekoksztaltnymi. Po niektorych weganach juz to wyraznie widac.
i OK
rok temu
Od 27 lat jestem wegetarianką, dlatego nie znoszę niczego masowego-paszowego i na siłę propagowanego, jak szczypawy z Bóg wie czym, na pewno z jakimimś odzwierzęcymi syfami, tak więc wara ode mnie z tym czymś, tym bardziej żem nienarażona hahahahaha
zasadowy
rok temu
To by wskazywało na jeden z ważnych argumentów, jakim jest zasadowy odczyn organizmu. Potwierdza to także stosowanie amantadyny, która alkalizuje mocno komórkę. Jedzenie dużej ilości mięsa ten stan zaburza i wrasta kwasowość. Ciekawe czy ktoś zrobi badania, czy picie soku z cytryny z przegotowaną wodą codzienne, również ma wpływ na wirusy, alkalizuje organizm.
toja56
rok temu
Jakie jeszcze durnoty są w stanie wymyślić ci pożal się boże "naukowcy"
niejedzącyros...
rok temu
Nie porównywano wegetarian z jedzącymi mięso tylko wegetarian z jedzącymi paszę dla ludzi czyli przetworzona żywność, w tym przetwory mięsne. Jeśli chcecie uczciwego porównania to porównajcie z ludźmi na diecie keto lub carnivore (w zasadzie bez roślin).
fer
rok temu
buheheheheheheehehehehehehe
jan
rok temu
No to tylko szczaw i mirabelki, które tak zachwalał minister z PełO.
o INDIACH
rok temu
..... jedzący mięso w Indiach mają przydomek RAKSZOWIE .... i niestety dla .. od początku pogoni zachodem modą na ... w Indiach spożycie mięsa na 1 obywatela powiększyło się 2-3 x w przeciągu dekady ..... moda na sukces pogoń za najbardziej rozwiniętymi gospodarkami świata - przyniosły rezultaty .... w innych cz świata wyniki spożycia na 1 mieszkańca nie są lepsze .... Indie też nie marnowały czasu w cudzysłowie
jurek
rok temu
Dawno nie czytałem takich bredni,
hahahaha
rok temu
hahahahhahahaha
hahahaha
rok temu
hahahaha
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić