Wegetarianie a COVID. Zaskakujące wyniki badań

Wegetarianie są aż o 73 proc. mniej narażeni na ciężki przebieg COVID-19 niż osoby jedzące mięso - wynika z badań naukowców. Autorzy badań uważają, że zdrowsza dieta pomaga organizmowi nabyć większą odporność przeciw groźnym chorobom immunologicznym.

Wegetarianie mają niższe ryzyko zakażenia COVIDWegetarianie mają niższe ryzyko zakażenia COVID
Źródło zdjęć: © Getty Images

Badanie zostało przeprowadzone przez zespół ekspertów ze Szkoły Zdrowia Publicznego Johna Hopkinsa w Baltimore w USA. Wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Prevention & Health". Według niego stosowanie diety wegetariańskiej lub peskatariańskiej (bezmięsnej, ale z pozostawieniem ryb) zmniejsza ryzyko rozwoju ciężkiego COVID-19.

Jak ustalili naukowcy, wśród wegetarian, którzy brali udział w badaniach, ryzyko to jest niższe aż o 73 proc. Z kolei u wśród osób jedzących ryby gorszy przebieg choroby zdarza się o 41 proc. rzadziej. Jak mówią naukowcy, nadal jest to bardzo niskie ryzyko w porównaniu do osób jedzących mięso. Ankietę przeprowadzono wśród ponad 2,8 tys. lekarzy i pielęgniarek.

Wegetarianie mają zdrowszy układ odpornościowy

W ankiecie zapytano o dietę, historię medyczną i przypadki COVID-19, dzięki czemu udało się ustalić związek między unikaniem mięsa a zmniejszeniem ryzyka ciężkiego przebiegu choroby. Eksperci uważają, że może to być spowodowane zwiększoną ilością witamin, składników odżywczych i minerałów w diecie roślinnej, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego.

Nie zaobserwowano jednak związku między rodzajem diety a ryzykiem zarażenia się COVID-19 lub długością choroby. Było to badanie obserwacyjne, więc nie można ustalić przyczyny, a jedynie zależność.

Wyniki naszego badania sugerują, że zdrowa dieta bogata w pokarmy bogate w składniki odżywcze może być rozważana jako ochrona przed ciężkim COVID-19 - podsumowują naukowcy.

Dieta wysokiej jakości buduje odporność

"Nie możemy mówić o jednoznacznych wynikach badań, ponieważ udział w nich wzięła niewielka liczba osób. Dlatego konieczna jest ostrożność w interpretacji wyników" - dodaje Shane McAuliffe, wiceprzewodniczący zespołu badań.

"Jednak dieta wysokiej jakości jest ważna dla zbudowania lepszego układu odpornościowego, co z kolei może wpływać na podatność na infekcję i na jej przebieg" - mówi. Jego zdaniem, jest to istotna podstawa do dalszych badań dotyczących związku między dietą a COVID-19.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę