Anna Klimczyk
Anna Klimczyk| 

Wiedzieliśmy, że powoduje raka. Teraz odkryli, co robi z sercem

37

O tym, że dieta bogata w czerwone mięso szkodzi zdrowiu, naukowcy mówią od dawna. Badania pokazały, że nadmierne spożywanie tego produktu zwiększa ryzyko takich chorób jak np. nowotwór jelita grubego czy trzustki. Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "American Heart Association, Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology" sugerują, że spożywanie czerwonego mięsa znacznie zwiększa także ryzyko chorób układu krążenia.

Wiedzieliśmy, że powoduje raka. Teraz odkryli, co robi z sercem
Mięso może prowadzić do raka jelit, jego spożycie źle działa także na serce (Licencjodawca, Picasa)

Medycy i eksperci od żywienia od lat alarmują, że dieta zawierająca duże ilości mięsa czerwonego zwiększa ryzyko wielu chorób. Wszystko przez wysoką zawartość tłuszczu (źródło nasyconych kwasów tłuszczowych) oraz cholesterolu.

Naukowcy przestrzegają również przed przetworzonym mięsem, ponieważ zawiera ono dużo sodu i tłuszczów nasyconych, które wiążą się z podwyższeniem ryzyka wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. Do mięs przetworzonych zaliczane są parówki, szynka, bekon, kiełbasa - dlatego najlepiej wykluczyć je z diety lub maksymalnie ograniczyć ich spożycie.

Przetworzone mięso to takie, które zostało poddane obróbce termicznej (np. przedłużonemu smażeniu, tradycyjnemu grillowaniu, wędzeniu), soleniu, peklowaniu, marynowaniu, fermentacji (dojrzewaniu) lub innym procesom polepszającym smak, lub wydłużającym okres przydatności do spożycia. W tego typu mięsie często obecne są azotany, które później przetwarzają się w nitrozoaminy, co zwiększa ryzyko nowotworzenia. Dlatego też lepiej kupować mięso nieprzetworzone i mieć kontrolę nad jego obróbką - tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie Kinga Głaszewska, dietetyczka.

Najnowsze badania wykazały, że spożywanie czerwonego mięsa nie wpływa pozytywnie także na nasze serce. Powinniśmy mieć to na uwadze, gdyż choroby układu krążenia (sercowo-naczyniowego) są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w Polsce. Co roku 200 tys. osób umiera z powodu schorzeń kardiologicznych i ich ryzyko wzrasta wraz z wiekiem.

Naukowcy porównali ryzyko wystąpienia chorób serca wśród uczestników badania, którzy jedli czerwone i przetworzone mięso oraz osób, które spożywały ryby, białe mięso (drób) i jaja. Okazało się, że spożywanie jednej porcji dziennie czerwonego i przetworzonego mięsa wiązało się z o 22 proc. wyższym ryzykiem wystąpienia miażdżycy.

Regularne i częste spożywanie czerwonego mięsa faktycznie przyczynia się do zwiększonego występowania chorób serca - zwłaszcza zawału, ale zwiększa też ryzyko np. udaru. Zawarte w czerwonym mięsie niekorzystne tłuszcze w procesie przemian uszkadzają naczynia krwionośne, co doprowadza do występowania wielu chorób serca - komentuje w rozmowie z WP abcZdrowie dr Michał Chudzik, kardiolog z Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sztuczne barwniki w mięsie i słodyczach mogą powodować raka jelit. Badania naukowców z USA

Ekspert potwierdza, że na ryzyko zawału i udaru najbardziej narażone są osoby, które już zmagają się z różnego rodzaju schorzeniami serca. W ich przypadku przed przejściem na dietę konieczne jest oznaczenie poziomu homocysteiny we krwi. Tym osobom zaleca się dietę obfitującą w warzywa i dużą ilość błonnika. Ona chroni nie tylko przed zawałem serca, ale przede wszystkim redukuje ryzyko udaru.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić