Kamil S. Sikora| 

Włos jeży się na głowie. Naukowcy znaleźli w nim toksyczny pierwiastek

51

Mleko ryżowe jest łatwe w przygotowaniu oraz słynie ze swoich walorów smakowych i prozdrowotnych właściwości. Niestety, ten produkt może zawierać niebezpieczny dla naszego zdrowia pierwiastek chemiczny. Dowiedz się, dlaczego lepiej ograniczyć mleko ryżowe w codziennym jadłospisie.

Włos jeży się na głowie. Naukowcy znaleźli w nim toksyczny pierwiastek
Mleko ryżowe może zawierać toksyczny arsen (Licencjodawca, Alexander Udavihin)

Mleko ryżowe, jest bogate w cenne witaminy, minerały i błonnik, które wzmacniają kondycję naszego organizmu. Wprawdzie wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, ale nie oznacza to, że warto po nie sięgać regularnie. Ten produkt spożywczy jest wyprodukowany na bazie ryżu, w którym często kumuluje się toksyczny dla naszego organizmu arsen.

Potwierdziły to wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców. Badacze z Uniwersytetu w Aberdeen postanowili sprawdzić skład mleka ryżowego sprzedawanego w sklepach. Jak się okazało, w większości tego rodzaju napojów można znaleźć ilości arsenu, które trzykrotnie przekraczają dopuszczalne normy zawartości tego pierwiastka w wodzie w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej.

Eksperci zauważyli, że zdecydowanie mniej tego szkodliwego pierwiastka znajduję się w mleku ryżowym przygotowanym samodzielnie w domu. Zdaniem naukowców z Wielkiej Brytanii napój z białego ryżu, który został oczyszczony z otrębów zawierający arsen, jest zdrowszą alternatywą dla mleka na bazie ryżu pełnoziarnistego, czyli brązowej odmiany tego zboża.

Dlaczego arsen jest niebezpieczny?

Nadmiar tego pierwiastka w naszym codziennym jadłospisie sprzyja wystąpieniu cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Arsen wykazuje również właściwości kancerogenne, zwiększający tym samym ryzyko nowotworu skóry, płuc, układu moczowego, nerek i wątroby. Jego zbyt wysokie stężenie w organizmie może wywołać również stan zapalny przewodu pokarmowego oraz rogowacenie, zapalnie i przebarwienie skóry. Dlatego w trosce o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania napojów ryżowych zanieczyszczonych arsenem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryż zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca. Badania naukowe wyjaśniają

Mleka ryżowego powinny unikać zwłaszcza kobiety spodziewające się dziecka i najmłodsi konsumenci, którzy nie ukończyli 5. roku życia.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić