Włos jeży się na głowie. Naukowcy znaleźli w nim toksyczny pierwiastek
Mleko ryżowe jest łatwe w przygotowaniu oraz słynie ze swoich walorów smakowych i prozdrowotnych właściwości. Niestety, ten produkt może zawierać niebezpieczny dla naszego zdrowia pierwiastek chemiczny. Dowiedz się, dlaczego lepiej ograniczyć mleko ryżowe w codziennym jadłospisie.
Mleko ryżowe, jest bogate w cenne witaminy, minerały i błonnik, które wzmacniają kondycję naszego organizmu. Wprawdzie wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości, ale nie oznacza to, że warto po nie sięgać regularnie. Ten produkt spożywczy jest wyprodukowany na bazie ryżu, w którym często kumuluje się toksyczny dla naszego organizmu arsen.
Potwierdziły to wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez brytyjskich naukowców. Badacze z Uniwersytetu w Aberdeen postanowili sprawdzić skład mleka ryżowego sprzedawanego w sklepach. Jak się okazało, w większości tego rodzaju napojów można znaleźć ilości arsenu, które trzykrotnie przekraczają dopuszczalne normy zawartości tego pierwiastka w wodzie w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej.
Czytaj także: Potężne doładowanie witaminą C. Stosuj przez 10 dni
Eksperci zauważyli, że zdecydowanie mniej tego szkodliwego pierwiastka znajduję się w mleku ryżowym przygotowanym samodzielnie w domu. Zdaniem naukowców z Wielkiej Brytanii napój z białego ryżu, który został oczyszczony z otrębów zawierający arsen, jest zdrowszą alternatywą dla mleka na bazie ryżu pełnoziarnistego, czyli brązowej odmiany tego zboża.
Dlaczego arsen jest niebezpieczny?
Nadmiar tego pierwiastka w naszym codziennym jadłospisie sprzyja wystąpieniu cukrzycy typu 2 i schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Arsen wykazuje również właściwości kancerogenne, zwiększający tym samym ryzyko nowotworu skóry, płuc, układu moczowego, nerek i wątroby. Jego zbyt wysokie stężenie w organizmie może wywołać również stan zapalny przewodu pokarmowego oraz rogowacenie, zapalnie i przebarwienie skóry. Dlatego w trosce o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie zrezygnować ze spożywania napojów ryżowych zanieczyszczonych arsenem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryż zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca. Badania naukowe wyjaśniają
Mleka ryżowego powinny unikać zwłaszcza kobiety spodziewające się dziecka i najmłodsi konsumenci, którzy nie ukończyli 5. roku życia.