Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Polacy się zajadają. Tak wyniszczasz stawy, jelita i żołądek

220

Gdy jesień rozkręca się na dobre, chętnie udajemy się do lasu w poszukiwaniu naszych ulubionych przysmaków. Wielu Polaków uważa grzyby za jeden z najsmaczniejszych produktów. Warto jednak pamiętać, że spożywane w nierozsądnych ilościach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Polacy się zajadają. Tak wyniszczasz stawy, jelita i żołądek
Marynowane grzyby to obciążenie dla żołądka i wątroby (Licencjodawca, Alexander Blinov)

Grzyby doskonale sprawdzają się w kuchni jako składnik zup, sosów, sałatek czy farszu do pierogów i krokietów. Jesienne smakołyki można również zamarynować lub ususzyć, dzięki czemu wykorzystamy ich niepowtarzalny smak i aromat podczas miesięcy, w których nie są tak łatwo dostępne.

W grzybach znajdziemy sporo cennych witamin, soli minerałów i błonnika pokarmowego. Niestety, poddane obróbce termicznej, tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości. Z kolei zalewa, której używamy do marynowania, powoduje, że grzyby mogą wpływać niekorzystnie na pracę układu trawiennego.

Uważaj z grzybami. Organizm ci podziękuje

Ocet spirytusowy obecny w tych marynatach, spożywany w nadmiernych ilościach podrażnia błonę śluzową żołądka i może uszkodzić ściany tego narządu oraz nasilać dolegliwości spowodowane chorobą wrzodową. Pomimo tego, że marynaty stymulują produkcję kwasów żołądkowych, nie powinny zbyt często pojawiać się w codziennej diecie. Nadmiar marynaty octowej zaburza równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, co w rezultacie może wywołać ból stawów, zapalenie jelit, przewlekłe zmęczenie, migrenę i skurcze. Poza tym, kwas octowy obecny w occie spirytusowym, powoduje rozpuszczanie się czerwonych krwinek, co w rezultacie prowadzi do rozwoju osteoporozy i anemii.

Z tego względu jedzenie marynowanych grzybów i innych tego rodzaju produktów spożywczych powinni ograniczyć pacjenci z niedokrwistością i kobiety spodziewające się dziecka. Zbyt niski poziom czerwonych krwinek u kobiet w ciąży może zaburzać prawidłowy rozwój płodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby w diecie a depresja. Nowe wyniki badań naukowców

Zdaniem ekspertów żywieniowych, lepszym rozwiązaniem jest użycie do marynowania octu jabłkowego, który wpływa korzystnie na proces trawienny i reguluje stężenie cukru w krwiobiegu. Specjaliści uważają również, że zdrowszą alternatywą dla marynowania grzybów jest ich kiszenie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
"Mamy pełną kontrolę". Cierpliwość Trumpa się kończy
Pokaz determinacji. Wrócił po strasznym wypadku
Leśnicy nie kryją radości. Pojawiły się pierwszy raz. "Wzlecą w przestworza"
Napięcia między Izraelem a Iranem. Eksplozje i alarmy w obu krajach
Rekordowa liczba. Tyle protestów wyborczych trafiło do Sądu Najwyższego
Nietypowy incydent w Rzymie. 81-latek wjechał autem na Schody Hiszpańskie
Katastrofa samolotu w Indiach. Nagranie ujawnia możliwą przyczynę?
11 ran kłutych szyi. Podejrzany ma 17 lat. Mama Huberta napisała tylko dwa słowa
16-latek pijany i bez prawa jazdy. Syn prezesa Puszczy Niepołomice zatrzymany
Ktoś zniszczył figurę Matki Boskiej. Leśnicy pokazali zdjęcie
Cristiano Ronaldo podarował koszulkę Trumpowi. Na niej szczególne przesłanie
Zmarł jeden z 5 chłopców, potrąconych przez BMW. Kierowca był pod wpływem narkotyków
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić