Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Polacy się zajadają. Tak wyniszczasz stawy, jelita i żołądek

143
Podziel się:

Gdy jesień rozkręca się na dobre, chętnie udajemy się do lasu w poszukiwaniu naszych ulubionych przysmaków. Wielu Polaków uważa grzyby za jeden z najsmaczniejszych produktów. Warto jednak pamiętać, że spożywane w nierozsądnych ilościach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Polacy się zajadają. Tak wyniszczasz stawy, jelita i żołądek
Marynowane grzyby to obciążenie dla żołądka i wątroby (Licencjodawca, Alexander Blinov)

Grzyby doskonale sprawdzają się w kuchni jako składnik zup, sosów, sałatek czy farszu do pierogów i krokietów. Jesienne smakołyki można również zamarynować lub ususzyć, dzięki czemu wykorzystamy ich niepowtarzalny smak i aromat podczas miesięcy, w których nie są tak łatwo dostępne.

W grzybach znajdziemy sporo cennych witamin, soli minerałów i błonnika pokarmowego. Niestety, poddane obróbce termicznej, tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości. Z kolei zalewa, której używamy do marynowania, powoduje, że grzyby mogą wpływać niekorzystnie na pracę układu trawiennego.

Uważaj z grzybami. Organizm ci podziękuje

Ocet spirytusowy obecny w tych marynatach, spożywany w nadmiernych ilościach podrażnia błonę śluzową żołądka i może uszkodzić ściany tego narządu oraz nasilać dolegliwości spowodowane chorobą wrzodową. Pomimo tego, że marynaty stymulują produkcję kwasów żołądkowych, nie powinny zbyt często pojawiać się w codziennej diecie. Nadmiar marynaty octowej zaburza równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, co w rezultacie może wywołać ból stawów, zapalenie jelit, przewlekłe zmęczenie, migrenę i skurcze. Poza tym, kwas octowy obecny w occie spirytusowym, powoduje rozpuszczanie się czerwonych krwinek, co w rezultacie prowadzi do rozwoju osteoporozy i anemii.

Z tego względu jedzenie marynowanych grzybów i innych tego rodzaju produktów spożywczych powinni ograniczyć pacjenci z niedokrwistością i kobiety spodziewające się dziecka. Zbyt niski poziom czerwonych krwinek u kobiet w ciąży może zaburzać prawidłowy rozwój płodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby w diecie a depresja. Nowe wyniki badań naukowców

Zdaniem ekspertów żywieniowych, lepszym rozwiązaniem jest użycie do marynowania octu jabłkowego, który wpływa korzystnie na proces trawienny i reguluje stężenie cukru w krwiobiegu. Specjaliści uważają również, że zdrowszą alternatywą dla marynowania grzybów jest ich kiszenie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(143)
Pytam?
2 miesiące temu
Za czyje pieniądze te the bile piszą te artykuły
ala
2 miesiące temu
dziadek jadł duźe ilości grzybów żył 104 lat ,ojciec je dużo źyje 95 i ma się dobrze ja jem dużo i nie umieram
Doris
2 miesiące temu
Jak raz w roku zjem grzybka w occie a uwielbiam to raczej nieumrę haha
pawel-
2 miesiące temu
o jej już70 lat spożywam grzyby w nierozsądnych ilościach +++ to już mnie nie ma panie dochtorze ?
Jan
2 miesiące temu
Sikora w akcji.
Bona
2 miesiące temu
Lubię grzyby w każdej postaci. Od kilku lat do marynowania urzywam octu jabłkowego.jest wspaniały i nie drażni tak bardzo jak spirytusowy
hahahaha
2 miesiące temu
Nie jadałem i nie jem, nie lubię i mam spokój z różnymi trującymi, toksynami etc...Jem tylko pieczarki.Naród ma igrzyska, kto więcej, kto większe okazy, fb jest zas..ny grzybami.
Antygrzyb
2 miesiące temu
Jedyne grzyby które jem to pieczarki reszta to syf
Tasia
2 miesiące temu
To z tym octem to bzdury .
MARIAN
2 miesiące temu
Chyba dopiero od niedawna grzyby mają witaminy etc ... z czasem wszystko się zmienia
Jerzy
2 miesiące temu
Zawsze szkodzi zakąska !!!
Fakt
2 miesiące temu
Nowe wiadomości z laboratorium billa g. Wpadli na „wspaniały pomysł” aby następne generacje przy pomocy manipulacji genetycznej zmniejszyć do max. 120 cm. Ma to według „filantropów” być dobre dla środowiska naturalnego i nie tylko.......
Qwerty
2 miesiące temu
Grzyby są spoko co chcecie Oczywiście wszystko w bardzo dużych ilościach jest niezdrowe
Janek
2 miesiące temu
Wiecznie nie będę żył, ale ze smakiem zjem I będę się delektował tak wspaniałym smakiem grzybów
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić