Polacy się zajadają. Tak wyniszczasz stawy, jelita i żołądek

Gdy jesień rozkręca się na dobre, chętnie udajemy się do lasu w poszukiwaniu naszych ulubionych przysmaków. Wielu Polaków uważa grzyby za jeden z najsmaczniejszych produktów. Warto jednak pamiętać, że spożywane w nierozsądnych ilościach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Marynowane grzyby to obciążenie dla żołądka i wątrobyMarynowane grzyby to obciążenie dla żołądka i wątroby
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Alexander Blinov

Grzyby doskonale sprawdzają się w kuchni jako składnik zup, sosów, sałatek czy farszu do pierogów i krokietów. Jesienne smakołyki można również zamarynować lub ususzyć, dzięki czemu wykorzystamy ich niepowtarzalny smak i aromat podczas miesięcy, w których nie są tak łatwo dostępne.

W grzybach znajdziemy sporo cennych witamin, soli minerałów i błonnika pokarmowego. Niestety, poddane obróbce termicznej, tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości. Z kolei zalewa, której używamy do marynowania, powoduje, że grzyby mogą wpływać niekorzystnie na pracę układu trawiennego.

Uważaj z grzybami. Organizm ci podziękuje

Ocet spirytusowy obecny w tych marynatach, spożywany w nadmiernych ilościach podrażnia błonę śluzową żołądka i może uszkodzić ściany tego narządu oraz nasilać dolegliwości spowodowane chorobą wrzodową. Pomimo tego, że marynaty stymulują produkcję kwasów żołądkowych, nie powinny zbyt często pojawiać się w codziennej diecie. Nadmiar marynaty octowej zaburza równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, co w rezultacie może wywołać ból stawów, zapalenie jelit, przewlekłe zmęczenie, migrenę i skurcze. Poza tym, kwas octowy obecny w occie spirytusowym, powoduje rozpuszczanie się czerwonych krwinek, co w rezultacie prowadzi do rozwoju osteoporozy i anemii.

Z tego względu jedzenie marynowanych grzybów i innych tego rodzaju produktów spożywczych powinni ograniczyć pacjenci z niedokrwistością i kobiety spodziewające się dziecka. Zbyt niski poziom czerwonych krwinek u kobiet w ciąży może zaburzać prawidłowy rozwój płodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby w diecie a depresja. Nowe wyniki badań naukowców

Zdaniem ekspertów żywieniowych, lepszym rozwiązaniem jest użycie do marynowania octu jabłkowego, który wpływa korzystnie na proces trawienny i reguluje stężenie cukru w krwiobiegu. Specjaliści uważają również, że zdrowszą alternatywą dla marynowania grzybów jest ich kiszenie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady