Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Polacy się zajadają. Tak wyniszczasz stawy, jelita i żołądek

221

Gdy jesień rozkręca się na dobre, chętnie udajemy się do lasu w poszukiwaniu naszych ulubionych przysmaków. Wielu Polaków uważa grzyby za jeden z najsmaczniejszych produktów. Warto jednak pamiętać, że spożywane w nierozsądnych ilościach mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia.

Polacy się zajadają. Tak wyniszczasz stawy, jelita i żołądek
Marynowane grzyby to obciążenie dla żołądka i wątroby (Licencjodawca, Alexander Blinov)

Grzyby doskonale sprawdzają się w kuchni jako składnik zup, sosów, sałatek czy farszu do pierogów i krokietów. Jesienne smakołyki można również zamarynować lub ususzyć, dzięki czemu wykorzystamy ich niepowtarzalny smak i aromat podczas miesięcy, w których nie są tak łatwo dostępne.

W grzybach znajdziemy sporo cennych witamin, soli minerałów i błonnika pokarmowego. Niestety, poddane obróbce termicznej, tracą wiele swoich prozdrowotnych właściwości. Z kolei zalewa, której używamy do marynowania, powoduje, że grzyby mogą wpływać niekorzystnie na pracę układu trawiennego.

Uważaj z grzybami. Organizm ci podziękuje

Ocet spirytusowy obecny w tych marynatach, spożywany w nadmiernych ilościach podrażnia błonę śluzową żołądka i może uszkodzić ściany tego narządu oraz nasilać dolegliwości spowodowane chorobą wrzodową. Pomimo tego, że marynaty stymulują produkcję kwasów żołądkowych, nie powinny zbyt często pojawiać się w codziennej diecie. Nadmiar marynaty octowej zaburza równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, co w rezultacie może wywołać ból stawów, zapalenie jelit, przewlekłe zmęczenie, migrenę i skurcze. Poza tym, kwas octowy obecny w occie spirytusowym, powoduje rozpuszczanie się czerwonych krwinek, co w rezultacie prowadzi do rozwoju osteoporozy i anemii.

Z tego względu jedzenie marynowanych grzybów i innych tego rodzaju produktów spożywczych powinni ograniczyć pacjenci z niedokrwistością i kobiety spodziewające się dziecka. Zbyt niski poziom czerwonych krwinek u kobiet w ciąży może zaburzać prawidłowy rozwój płodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grzyby w diecie a depresja. Nowe wyniki badań naukowców

Zdaniem ekspertów żywieniowych, lepszym rozwiązaniem jest użycie do marynowania octu jabłkowego, który wpływa korzystnie na proces trawienny i reguluje stężenie cukru w krwiobiegu. Specjaliści uważają również, że zdrowszą alternatywą dla marynowania grzybów jest ich kiszenie.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić