Kamil S. Sikora| 

Potężne doładowanie witaminą C. Stosuj przez 10 dni

2

Domowe nalewki od bardzo dawna znajdują swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Jedną z nich jest mikstura przygotowana na bazie owoców berberysu, która wzmacnia organizm, łagodzi objawy wielu schorzeń i chroni przed pojawieniem się różnego rodzaju problemów zdrowotnych. Prosty przepis na ten leczniczy preparat znajdziesz poniżej.

Potężne doładowanie witaminą C. Stosuj przez 10 dni
Jak przygotować nalewkę z berberysu? (Licencjodawca)

W owocach berberysu znajdziemy znaczne ilości cennej witaminy C, witaminę A, kwas jabłkowy i cytrynowy, beta-karoten, cynk, miedź oraz magnez. Nalewki przygotowane na bazie surowców zielarskich tej rośliny wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgorączkowe, moczopędne, żółciopędne, wykrztuśne i oczyszczające. Domowa mikstura usprawnia pracę układu immunologicznego, a także doskonale sprawdza się w walce z grypą i przeziębieniem. Poza tym wzmacnia kondycję wątroby i nerek reguluje ciśnienie oraz obniża zbyt wysoki cholesterol. Obecne w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Po berberysówkę powinny sięgać osoby cierpiące na problemy trawienne, stan zapalny układu moczowego, biegunkę, arytmię serca i bolesne miesiączki.

Składniki:

  • 1 kg owoców berberysu zwyczajnego,
  • 350 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 500 ml wódki,

0,5 kg cukru.

Do przygotowania nalewki najlepsze będą owoce o intensywnej czerwonej barwie zebrane na początku jesieni. Dokładnie myjemy berberys i umieszczamy w wyparzonym wcześniej słoiku. Owoce można delikatnie rozgnieść. Następnie do szklanego pojemnika wlewamy alkohol, zakręcamy, mieszamy zawartość i odstawiamy na cztery tygodnie w nienasłonecznione, ale ciepłe miejsce.

Po upływie tego czasu miksturę należy przefiltrować za pomocą sitka z drobnymi oczkami, a alkohol przelać do innego słoika i zakręcić. Do owoców dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na pięć dni. Potem alkohol znowu dolewamy do berberysu i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce, gdzie nie docierają promienie słoneczne. Raz dziennie potrząsamy słoikiem. Po dwóch tygodniach filtrujemy nalewkę przy użyciu sitka lub gazy i przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i na przynajmniej sześć miesięcy zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Benedyktynka - lecznicza nalewka

40 ml tak przygotowanego trunku spożywamy raz dziennie przez dziesięć dni. Potem należy zrobić 21 dni przerwy. Osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność, artretyzm - nie powinny przekraczać dawki 25 ml.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić