Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Potężne doładowanie witaminą C. Stosuj przez 10 dni

1

Domowe nalewki od bardzo dawna znajdują swoje zastosowanie w medycynie naturalnej. Jedną z nich jest mikstura przygotowana na bazie owoców berberysu, która wzmacnia organizm, łagodzi objawy wielu schorzeń i chroni przed pojawieniem się różnego rodzaju problemów zdrowotnych. Prosty przepis na ten leczniczy preparat znajdziesz poniżej.

Potężne doładowanie witaminą C. Stosuj przez 10 dni
Jak przygotować nalewkę z berberysu? (Licencjodawca)

W owocach berberysu znajdziemy znaczne ilości cennej witaminy C, witaminę A, kwas jabłkowy i cytrynowy, beta-karoten, cynk, miedź oraz magnez. Nalewki przygotowane na bazie surowców zielarskich tej rośliny wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgorączkowe, moczopędne, żółciopędne, wykrztuśne i oczyszczające. Domowa mikstura usprawnia pracę układu immunologicznego, a także doskonale sprawdza się w walce z grypą i przeziębieniem. Poza tym wzmacnia kondycję wątroby i nerek reguluje ciśnienie oraz obniża zbyt wysoki cholesterol. Obecne w niej antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Po berberysówkę powinny sięgać osoby cierpiące na problemy trawienne, stan zapalny układu moczowego, biegunkę, arytmię serca i bolesne miesiączki.

Składniki:

  • 1 kg owoców berberysu zwyczajnego,
  • 350 ml spirytusu rektyfikowanego,
  • 500 ml wódki,

0,5 kg cukru.

Do przygotowania nalewki najlepsze będą owoce o intensywnej czerwonej barwie zebrane na początku jesieni. Dokładnie myjemy berberys i umieszczamy w wyparzonym wcześniej słoiku. Owoce można delikatnie rozgnieść. Następnie do szklanego pojemnika wlewamy alkohol, zakręcamy, mieszamy zawartość i odstawiamy na cztery tygodnie w nienasłonecznione, ale ciepłe miejsce.

Po upływie tego czasu miksturę należy przefiltrować za pomocą sitka z drobnymi oczkami, a alkohol przelać do innego słoika i zakręcić. Do owoców dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na pięć dni. Potem alkohol znowu dolewamy do berberysu i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce, gdzie nie docierają promienie słoneczne. Raz dziennie potrząsamy słoikiem. Po dwóch tygodniach filtrujemy nalewkę przy użyciu sitka lub gazy i przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i na przynajmniej sześć miesięcy zostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Benedyktynka - lecznicza nalewka

40 ml tak przygotowanego trunku spożywamy raz dziennie przez dziesięć dni. Potem należy zrobić 21 dni przerwy. Osoby cierpiące na cukrzycę, insulinooporność, artretyzm - nie powinny przekraczać dawki 25 ml.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Australian Open. Aryna Sabalenka przed historyczną szansą
Puchar Świata w Oberstdorfie. Pięciu Polaków w konkursie
Wyniki Lotto 24.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Odmówił przeprowadzki. Teraz mieszka na środku drogi w Chinach
Rzeki zmieniły kolor. Niepokojące zjawisko. Zawiadomiono służby
Chciała pochować babcię. Otworzyła trumnę. "Jakaś inna osoba"
Wizz Air wznawia loty, MSZ stanowczo je odradza. To duże zagrożenie
Czy pieczywo w sklepie można dotykać? Prawnik nie pozostawia wątpliwości
Piłkarz uległ groźnemu wypadkowi. Po nim wściekle zaatakował internautów
50 Cent zaproponował duet sportowcowi. Ten krępuje się
Mija osiem lat od śmierci Heleny Kmieć. Trwa proces beatyfikacyjny
Masz pelargonie? Zrób to, a wiosną rozkwitną
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić