Wykańcza wątrobę, zwiększa ryzyko raka. Ogranicz zanim będzie za późno

37

Białko to składnik odżywczy, który jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Holandii, nadmiar białka w codziennym jadłospisie, może jednak zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Nadmiar białka zwierzęcego może doprowadzić do raka wątroby
Nadmiar białka zwierzęcego może doprowadzić do raka wątroby (Getty Images)

Holenderscy naukowcy z Erasmus Medical Center w Rotterdamie, na kongresie w Amsterdamie zaprezentowali wyniki swoich najnowszych badań. Wzięło w nich udział 3,7 tys. osób. Średnia wieku badanych wynosiła 71 lat, a 70 proc. z nich cierpiało na nadwagę. Badacze przeanalizowali dietę uczestników eksperymentu i wykonali badania USG jamy brzusznej. Jak się okazało, 35 proc. badanych cierpi na bezalkoholowe stłuszczenie wątroby.

Poza tym osoby, które pozyskiwały najwięcej energii z białka, były o 37 proc. bardziej narażone na wystąpienie niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Jak podkreślają eksperci, nie każdy rodzaj białka jest tak samo niebezpieczny dla kondycji zdrowotnej naszego organizmu. U osób badanych, które spożywały głównie białko zwierzęce, ryzyko wystąpienia niealkoholowego stłuszczenia wątroby było większe o 50 proc. W tej grupie osób zauważono także wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi i początki rozwoju cukrzycy.

Badacze sugerują, żeby w trosce o zdrowie wątroby, a nawet całego organizmu, ograniczyć ilość białka zwierzęcego w codziennym menu. Zamiast białka zwierzęcego, warto częściej sięgać po warzywa zawierające białko roślinne i cenny błonnik pokarmowy.

Należy również pamiętać, że stłuszczenie wątroby może doprowadzić do marskości tego organu, a nawet do rozwoju groźnego nowotworu.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić