Wystarczy łyżeczka. Odchudza, chroni przed cukrzycą, leczy zatoki
W medycynie naturalnej istnieje termin apiterapia, oznaczający leczenie za pomocą produktów pszczelich. Obok miodu jednym z najcenniejszych pszczelich preparatów jest pyłek kwiatowy. Dowiedz się, jakie właściwości zdrowotne posiada i jak je w pełni wykorzystać.
Pyłek pszczeli sprawdza się jako odżywczy i leczniczy preparat. Ze względu na zawartość cennych składników, pyłek pszczeli może służyć jako zamiennik dla suplementów witaminowych.
Znajdziemy w nim witaminę C, D, E, K, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo cynk, bor, selen, białko, kwasy tłuszczowe, lecytynę, karotenoidy oraz kwas foliowy.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Pyłek pszczeli działa korzystnie na wskaźnik pH w organizmie i jest elementem wielu diet odchudzających. Poza tym podnosi naszą odporność na bakterie i wirusy, a także pomaga w leczeniu trądziku, astmy, alergii, zapalenia oskrzeli, anemii, zatwardzenia, cukrzycy typu 2 i zapalenia zatok. Ten zdrowy pszczeli produkt opóźnia procesy starzenia, redukuje zmarszczki i obniża ryzyko zawału serca.
Jedna łyżeczka pyłku dziennie powinna wystarczyć, żeby odpowiednio wykorzystać jego właściwości. Najlepszym rozwiązaniem jest zmieszanie leczniczej substancji z miodem, sokiem owocowym, mlekiem lub jogurtem naturalnym i przyjmowanie jej przed spożyciem posiłku.
Pyłek kwiatowy można również dodać do herbaty. Należy jednak pamiętać, że osoby na niego uczulone nie powinny sięgać po ten specyfik.