Wystarczy łyżka przed posiłkiem. Korzyści pojawią się bardzo szybko

Mimo że ocet balsamiczny jest najczęściej używany jako dodatek smakowy do sosów mięsnych i sałatek, ma również korzystny wpływ na nasze zdrowie. Warto pić go przed lub po posiłkach, aby czerpać z niego pełne korzyści.

Jakie właściwości ma ocet balsamiczny?Jakie właściwości ma ocet balsamiczny?
Źródło zdjęć: © Getty Images | UliU

Prawdziwy ocet balsamiczny ma charakterystyczną gęstą konsystencję, niemal czarną barwę i słodko-kwaśny smak. Jego produkcja najczęściej pochodzi z czerwonej odmiany winogron Lambrusco lub białej Trebbiano. Historia octu balsamicznego sięga średniowiecza i regionu Emilia-Romania we Włoszech.

Proces produkcji octu balsamicznego polega na zagęszczeniu moszczu winogronowego i przelaniu go do drewnianych beczek, gdzie przechodzi fermentację oraz długotrwałe dojrzewanie – nawet przez kilka lat.

Dzięki charakterystycznym walorom smakowym ocet balsamiczny doskonale pasuje jako dodatek do grillowanego i smażonego mięsa, warzyw (gotowanych i grillowanych), potraw ryżowych i makaronów, dań rybnych, sałatek z warzyw i owoców, a także do serów i deserów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Pozytywne aspekty spożywania octu balsamicznego

Ocet balsamiczny warto stosować nie tylko dla jego smaku, ale również z uwagi na jego liczne właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy zmniejsza nadmiar wolnych rodników, redukuje ryzyko wielu nowotworów oraz spowalnia proces starzenia się organizmu.

Zawiera również ważne minerały, takie jak wapń, fosfor, magnez, potas i sód. Ma też właściwości antybakteryjne i antyseptyczne oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi i obniżać ciśnienie tętnicze.

Dodatkowo ocet balsamiczny pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, co zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom mózgu. Wspomaga również układ odpornościowy i korzystnie wpływa na procesy trawienia.

Można spożywać 1-2 łyżki octu balsamicznego bez rozcieńczenia lub rozcieńczyć go w szklance wody. Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw octu balsamicznego, najlepiej wybierać produkty bez konserwantów i sztucznych barwników.

Ocet balsamiczny można pić zarówno rano przed pierwszym posiłkiem, jak i po zjedzeniu tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop