Zabija lecznicze właściwości. Lepiej nie dodawać zbyt dużo

Bawarka jest powszechnie uważana za napój, który wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Wprawdzie spożywana w rozsądnych ilościach dostarcza do organizmu wielu cennych składników, jednak obecnie w niej mleko w rzeczywistości może niszczyć prozdrowotne walory tej mikstury.

Bawarka nie taka zdrowa, jak myślimyBawarka nie taka zdrowa, jak myślimy
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Chettarin

Wbrew pozorom ten napój wcale nie pochodzi z Bawarii, ale z Francji. Bawarka była chętnie spożywana przez bawarskich książąt, którzy przebywali z tym kraju i na ich cześć właśnie tak nazwano herbatę z dodatkiem mleka. Wyniki licznych badań naukowych potwierdziły, że herbata posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości.

Znajdziemy w niej takie cenne składniki jak: teina, pektyny, olejki eteryczne i garbniki. Substancje zawarte w tym napoju pomaga złagodzić objawy schorzeń reumatycznych i stanu zapalnego stawów. Zmniejszają również ryzyko rozwoju wrzodów żołądka, chorób kardiologicznych, udaru mózgu, nowotworów i miażdżycy.

Mleko także jest cenione za swoje walory zdrowotne, ale dodane do herbaty może obniżać jej dobroczynne działanie, bowiem ten produkt osłabia działanie przeciwutleniaczy obecnych w herbacie. Te substancje podnoszą odporność, chronią nas przed rozwojem komórek nowotworowych i opóźniają proces starzenia się organizmu. Na szczęście mleko nie hamuje działania polifenoli, które usprawniają prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Ogólnie rzecz biorąc, picie bawarki nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia, o ile nie przesadzamy z ilością mleka.

Ponadto warto pamiętać, żeby nie dodawać do niej zbyt dużych ilości cukru. Ten słodki składniki lepiej zastąpić cynamonem lub odrobiną miodem dobrej jakości. Do przyrządzenia bawarki warto wybrać czarną lub zieloną herbatę. Żeby podnieść zdrowotne i smakowe walory herbaty z mlekiem, warto dodać do niej czarny pieprz, gałkę muszkatołową, kardamon, imbir albo cynamon. Niektórzy dodają do niej żółtko utarte z cukrem pudrem, rum, brandy, czerwone wino lub wódkę anyżową.

Bawarkę można przygotować na dwa sposoby. Pierwsza metoda polega na podgrzaniu mleka i dodaniu do niego naparu z herbaty. Drugi sposób jest bardziej popularny w Wielkiej Brytanii niż w naszym kraju. Anglicy najczęściej zaparzają liście herbaty, używając do tego gotującej się wody, potem odcedzają napar i dodają do niego mleko.

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową