Zabija to, co w fasolce najcenniejsze. W takiej wersji lepiej jej nie jeść

1

Fasolka szparagowa posiada wiele cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy i błonnik. Poleca się ją szczególnie osobom będącym na diecie i cukrzykom. Sprawdź, jakie inne zalety posiada fasolka szparagowa i jak najlepiej ją przyrządzić.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa (Getty Images)

Fasolka szparagowa - właściwości i przygotowanie

W Polsce możemy spotkać fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Żółta odmiana posiada bardziej delikatny, kremowy smak i zawiera znaczne ilości fosforu i potasu. Z kolei smak zielonej odmiany fasolki szparagowej jest bardziej wyrazisty. W zielonej fasolce szparagowej znajdziemy więcej kwasu foliowego i witaminy A niż w żółtej.

Dla osób z niedoborem żelaza, cierpiących na cukrzycę i kobiet w ciąży lepszym wyborem będzie zielona zielona odmiana tej fasolki.

Warzywo to poza cenną witaminą A, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C i K oraz magnez, wapń, potas, mangan, żelazo, fluor i fosfor.

Regularne spożywanie fasolki szparagowej obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na krążenie, poprawia wygląd naszej skóry, a także działa pozytywnie na układ nerwowy i odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom fasolka szparagowa zmniejsz ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Poza tym fasolka posiada właściwości moczopędne przez co oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Jeżeli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów, powinniśmy włączyć fasolkę szparagową do naszego codziennego menu, ponieważ jest produktem niskokalorycznym.

Fasolka szparagowa świetnie sprawdza się w kuchni. Na polskich stołach najczęściej gości w formie gotowanej z dodatkiem zasmażki. Takie danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Żeby przyrządzić tę potrawę, należy ugotować fasolkę w wodzie z niewielką ilością soli. W tym samym czasie można przygotować zasmażkę. W tym celu należy podsmażyć na maśle bułkę tartą.

Niestety, jak się okazuje, tak podana fasolka nie należy do najzdrowszych kuchennych rozwiązań. Przyrządzając ją w ten sposób, pozbawiamy jej najcenniejszych właściwości zdrowotnych. Wówczas tłuszcze trans zabijają to, co w fasolce najwartościowsze.

Z fasolki szparagowej można za to zrobić pyszną zupę lub sałatkę. Fasolka jest również smacznym dodatkiem do jajecznicy i chętnie jest używana w kuchni azjatyckiej.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić