Zabija to, co w fasolce najcenniejsze. W takiej wersji lepiej jej nie jeść

Fasolka szparagowa posiada wiele cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy i błonnik. Poleca się ją szczególnie osobom będącym na diecie i cukrzykom. Sprawdź, jakie inne zalety posiada fasolka szparagowa i jak najlepiej ją przyrządzić.

Fasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Fasolka szparagowa - właściwości i przygotowanie

W Polsce możemy spotkać fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Żółta odmiana posiada bardziej delikatny, kremowy smak i zawiera znaczne ilości fosforu i potasu. Z kolei smak zielonej odmiany fasolki szparagowej jest bardziej wyrazisty. W zielonej fasolce szparagowej znajdziemy więcej kwasu foliowego i witaminy A niż w żółtej.

Dla osób z niedoborem żelaza, cierpiących na cukrzycę i kobiet w ciąży lepszym wyborem będzie zielona zielona odmiana tej fasolki.

Warzywo to poza cenną witaminą A, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C i K oraz magnez, wapń, potas, mangan, żelazo, fluor i fosfor.

Regularne spożywanie fasolki szparagowej obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na krążenie, poprawia wygląd naszej skóry, a także działa pozytywnie na układ nerwowy i odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom fasolka szparagowa zmniejsz ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Poza tym fasolka posiada właściwości moczopędne przez co oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Jeżeli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów, powinniśmy włączyć fasolkę szparagową do naszego codziennego menu, ponieważ jest produktem niskokalorycznym.

Fasolka szparagowa świetnie sprawdza się w kuchni. Na polskich stołach najczęściej gości w formie gotowanej z dodatkiem zasmażki. Takie danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Żeby przyrządzić tę potrawę, należy ugotować fasolkę w wodzie z niewielką ilością soli. W tym samym czasie można przygotować zasmażkę. W tym celu należy podsmażyć na maśle bułkę tartą.

Niestety, jak się okazuje, tak podana fasolka nie należy do najzdrowszych kuchennych rozwiązań. Przyrządzając ją w ten sposób, pozbawiamy jej najcenniejszych właściwości zdrowotnych. Wówczas tłuszcze trans zabijają to, co w fasolce najwartościowsze.

Z fasolki szparagowej można za to zrobić pyszną zupę lub sałatkę. Fasolka jest również smacznym dodatkiem do jajecznicy i chętnie jest używana w kuchni azjatyckiej.

Wybrane dla Ciebie

Zaatakował 24-latkę w Toruniu. Nowe zarzuty dla 19-letniego Wenezuelczyka
Zaatakował 24-latkę w Toruniu. Nowe zarzuty dla 19-letniego Wenezuelczyka
Chiny nie chcą porażki Rosji w Ukrainie. Zaskakujące słowa szefa dyplomacji Chin
Chiny nie chcą porażki Rosji w Ukrainie. Zaskakujące słowa szefa dyplomacji Chin
Burze i silne opady deszczu do 30mm. W tych częściach kraju wydano ostrzeżenia
Burze i silne opady deszczu do 30mm. W tych częściach kraju wydano ostrzeżenia
Samolot runął po starcie. Błąd pilota przyczyną tragedii w Indiach?
Samolot runął po starcie. Błąd pilota przyczyną tragedii w Indiach?
Sceny w kościele. Zakonnica przepędziła nieletnich
Sceny w kościele. Zakonnica przepędziła nieletnich
Sankcje Trumpa. Rosjanie zabrali głos
Sankcje Trumpa. Rosjanie zabrali głos
"Prawdziwa plaga" w Zakopanem. Alkohol i paliwo kradną najczęściej
"Prawdziwa plaga" w Zakopanem. Alkohol i paliwo kradną najczęściej
"Znowu to samo". Leśnicy załamują ręce
"Znowu to samo". Leśnicy załamują ręce
Sprawa "Skóry" ponownie na wokandzie. Sąd ogłasza uzasadnienie
Sprawa "Skóry" ponownie na wokandzie. Sąd ogłasza uzasadnienie
Rosjanka weszła do Biedronki w Polsce. "Byłam w szoku"
Rosjanka weszła do Biedronki w Polsce. "Byłam w szoku"
W trampkach poszedł w Tatry. "Jednak obuwie ma znaczenie"
W trampkach poszedł w Tatry. "Jednak obuwie ma znaczenie"
Dramatyczna decyzja Brytyjki. "Jeśli to czytasz, zakończyłam podróż"
Dramatyczna decyzja Brytyjki. "Jeśli to czytasz, zakończyłam podróż"