Zabija to, co w fasolce najcenniejsze. W takiej wersji lepiej jej nie jeść

Fasolka szparagowa posiada wiele cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy i błonnik. Poleca się ją szczególnie osobom będącym na diecie i cukrzykom. Sprawdź, jakie inne zalety posiada fasolka szparagowa i jak najlepiej ją przyrządzić.

Fasolka szparagowa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Fasolka szparagowa - właściwości i przygotowanie

W Polsce możemy spotkać fasolkę szparagową żółtą i zieloną. Żółta odmiana posiada bardziej delikatny, kremowy smak i zawiera znaczne ilości fosforu i potasu. Z kolei smak zielonej odmiany fasolki szparagowej jest bardziej wyrazisty. W zielonej fasolce szparagowej znajdziemy więcej kwasu foliowego i witaminy A niż w żółtej.

Dla osób z niedoborem żelaza, cierpiących na cukrzycę i kobiet w ciąży lepszym wyborem będzie zielona zielona odmiana tej fasolki.

Warzywo to poza cenną witaminą A, zawiera również witaminy z grupy B, witaminę C i K oraz magnez, wapń, potas, mangan, żelazo, fluor i fosfor.

Regularne spożywanie fasolki szparagowej obniża stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na krążenie, poprawia wygląd naszej skóry, a także działa pozytywnie na układ nerwowy i odpornościowy. Dzięki swoim właściwościom fasolka szparagowa zmniejsz ryzyko miażdżycy i chorób serca.

Poza tym fasolka posiada właściwości moczopędne przez co oczyszcza organizm z toksyn i zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Jeżeli chcemy pozbyć się nadprogramowych kilogramów, powinniśmy włączyć fasolkę szparagową do naszego codziennego menu, ponieważ jest produktem niskokalorycznym.

Fasolka szparagowa świetnie sprawdza się w kuchni. Na polskich stołach najczęściej gości w formie gotowanej z dodatkiem zasmażki. Takie danie jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Żeby przyrządzić tę potrawę, należy ugotować fasolkę w wodzie z niewielką ilością soli. W tym samym czasie można przygotować zasmażkę. W tym celu należy podsmażyć na maśle bułkę tartą.

Niestety, jak się okazuje, tak podana fasolka nie należy do najzdrowszych kuchennych rozwiązań. Przyrządzając ją w ten sposób, pozbawiamy jej najcenniejszych właściwości zdrowotnych. Wówczas tłuszcze trans zabijają to, co w fasolce najwartościowsze.

Z fasolki szparagowej można za to zrobić pyszną zupę lub sałatkę. Fasolka jest również smacznym dodatkiem do jajecznicy i chętnie jest używana w kuchni azjatyckiej.

Wybrane dla Ciebie
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało