Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 
aktualizacja 

Zabójczy dla serca. Szybko może doprowadzić do miażdżycy

150

Na kondycję naszego serca ogromny wpływ ma nasz styl życia, w tym sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień. Dlatego niektóre produkty spożywcze powinniśmy wykluczyć z naszej diety. Które produkty zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego?

Zabójczy dla serca. Szybko może doprowadzić do miażdżycy
Najgorsze produkty dla serca (LENblR)

Czerwone mięso

Lekarze i dietetycy ostrzegają przed regularnym spożywaniem wieprzowiny, wołowiny czy baraniny. Znajdziemy w nich znaczne ilości tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Stała obecność potraw z czerwonego mięsa w naszym codziennym jadłospisie podnosi ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Napoje gazowane

Sięgając po słodkie napoje gazowane, należy pamiętać, że jeden litr może zawierać równowartość 20 kostek cukru. Jeżeli chcemy uniknąć poważnych dolegliwości związanych z układem sercowo-naczyniowym lepiej zamiast tego typu trunków, wybierzmy wodę z dodatkiem świeżego soku wyciśniętego z cytryny.

Olej palmowy

Olej palmowy zawierają m.in. słodycze, wyroby piekarnicze, słone przekąski, majonezy, margaryny czy gotowe dania. Po przetworzeniu staje się produktem nieposiadającym żadnych wartości odżywczych, za to znajduje się w nim sporo szkodliwych tłuszczów trans. Żywność zawierająca olej palmowy przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu LDL we krwi oraz rozwoju otyłości, nadwagi i chorób serca.

Margaryna

Margaryna to kolejny produkt o dużej zawartości tłuszczów trans, które są jednym z głównych czynników ryzyka schorzeń układu krążenia. Poza tym nadmiar margaryny sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2, otyłości i chorób nowotworowych.

Zupy w puszce

Gotowe potrawy mogą wydawać się idealnym rozwiązaniem w sytuacji, kiedy nie mamy czasu na samodzielne przygotowanie ciepłego posiłku. Warto jednak mieć świadomość, że zupy w puszkach bardzo często mają w swoim składzie duże ilości soli. Jak powszechnie wiadomo nadmiar sodu w codziennym menu, podnosi ciśnienie tętnicze i jest zabójczy dla naszego serca.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić