Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz| 

Zaostrza bóle stawów. Od razu wyeliminuj z diety

31

Chociaż ból stawów jest bardzo często objawem poważnych schorzeń, to może być wynikiem spożywania niektórych produktów spożywczych. Dowiedz się, jaka żywność może powodować lub nasilać te dolegliwości bólowe.

Zaostrza bóle stawów. Od razu wyeliminuj z diety
Czerwone mięso nie wpływa korzystanie na stawy (Getty Images, Urška Batistič)

Osoby cierpiące z powodu bólu stawów powinny wyeliminować ze swojej diety produkty spożywcze zakwaszające organizm i przyczyniające się do rozwoju stanów zapalnych.

Jednym z nich jest cukier. Zdaniem ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia ten dodatek do żywności osłabia naszą odporność i zwiększa produkcję kwasu mlekowego, który może zaostrzać dolegliwości bólowe i podnosić ryzyko poważnych schorzeń.

Żeby uniknąć niepożądanych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy nie tylko ograniczać dodawanie cukru do kawy czy herbaty, ale także zrezygnować ze spożywania słodyczy i napojów gazowanych. W trosce o nasze stawy, podczas robienia zakupów należy upewnić się, że dany produkt nie ma w swoim składzie syropu glukozowo-fruktozowego, syropu kukurydzianego i sporych ilości cukru.

Kolejne produkty, które należy wykluczyć z diety to: czerwone mięso, żywność wysokoprzetworzona i niektóre oleje roślinne. Tłuszcze zwierzęce zaburzają proces wchłaniania białek niezbędnych do prawidłowego rozwoju i budowy naszych stawów. Sztuczne barwniki i konserwanty obecne w przetworzonej żywności, również zwiększają ryzyko zapalenia stawów.

W oleju słonecznikowym i kukurydzianym znajdziemy nadmierne ilości kwasów omega-6. Prawidłowa proporcja kwasów omega-6 względem kwasów omega-3 powinna wynosić 2 do 1. W przeciwnym razie, w organizmie mogą pojawić się stany zapalne.

Kiedy grillujemy lub smażymy potrawy, podczas procesu obróbki termicznej wytwarza się akrylamid, toksyczna substancja, która może powodować stany zapalne w naszym organizmie. Dlatego smażone i grillowane mięso powinno zniknąć z diety pacjentów z chorymi stawami.

Osoby cierpiące na choroby stawów powinny wykluczyć ze swojego codziennego menu warzywa należące do rodziny psiankowatych (bakłażan, papryka, pomidory i ziemniaki). Obecna w nich solanina sprzyja rozwojowi stanów zapalnych.

Przy dolegliwościach bólowych związanych ze stawami warto sięgać po żywność, która łagodzi objawy stanów zapalnych oraz odkwasza i wzmacnia nasz organizm. Można do nich zaliczyć takie produkty jak kefir, maślanka, jogurt, rośliny strączkowe, makaron i pieczywo pełnoziarniste, oliwa z oliwek, ryby, czosnek, brokuły, sałata, ogórek, jagody, ciemne winogrona i żurawina.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić