Zauważyłeś po alkoholu? Zły znak

Czerwienisz się po lampce wina? Jedno wypite piwo od razu widać na twojej skórze? Koreańscy naukowcy zbadali, co oznacza tzw. rumień alkoholowy, który u niektórych pojawia się nawet po spożyciu minimalnej dawki alkoholu. I nie przynoszą dobrych wieści.

Czerwienisz się po alkoholu? UważajCzerwienisz się po alkoholu? Uważaj
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images
Katarzyna Chudzik

Czym jest rumień alkoholowy?

Rumień alkoholowy jest reakcją skórną, która występuje u niektórych osób po spożyciu alkoholu. Objawia się czerwienieniem twarzy, a niekiedy także szyi i klatki piersiowej. Zjawisko to związane jest z gromadzeniem się w organizmie aldehydu octowego, jednego z produktów przemiany alkoholu etylowego w organizmie.

U osób, które doświadczają rumienia alkoholowego, enzym odpowiedzialny za dalszą przemianę aldehydu octowego jest mniej aktywny, co prowadzi do gromadzenia się aldehydu octowego w organizmie i wystąpienia rumieńców.

Rózgi i prezenty dla polityków. Tak odpowiedzieli Polacy

Koreańskie badania

Badania przeprowadzone przez koreańskich naukowców pod okiem Jong Sung Kima obejmowały prawie 1800 uczestników, w tym 288 abstynentów, 527 osób, które doświadczają rumienia po spożyciu alkoholu oraz 948 osób, które tego objawu nie obserwują. Wyniki badania zostały zaprezentowane w magazynie "Alcoholism: Clinical & Experimental Research".

Wszyscy uczestnicy byli zobowiązani do spożycia określonej dawki alkoholu, co doprowadziło do wystąpienia rumieńca na twarzy u mniej więcej jednej trzeciej badanych.

Po spożyciu alkoholu, każda osoba przeszła serię testów medycznych. Na ich podstawie wywnioskowano, że osoby, które czerwienią się po spożyciu alkoholu, mają dwukrotnie większe ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, niezależnie od innych czynników ryzyka (wieku, nadwagi i palenia tytoniu), które zwykle zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych schorzeń.

Wzrost ryzyka wystąpienia chorób

Jak podkreślił nadzorujący projekt Jong Sum Kim, niewłaściwa aktywność (lub jej brak) enzymu trawiącego aldehyd octowy może prowadzić nie tylko do wzrostu ciśnienia tętniczego, które znacząco zawyża ryzyko wystąpienia poważnych chorób, ale również do wystąpienia raka przełyku.

Ryzyko to jest od 6 do 10 razy wyższe niż u osób, które prawidłowo trawią wspomniany enzym.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada