Koronawirus w Polsce. Polacy robią zapasy. Zobacz, jak prawidłowo przechowywać jedzenie

7

Polacy masowo wykupują żywność ze sklepów. Podczas jednorazowych zakupów są nawet w stanie wydać kilkaset złotych. Czy jednak zdołają zjeść wszystko, zanim to się zmarnuje? Lepiej zamrozić żywność niż ją później wyrzucić. Które produkty można włożyć do zamrażalki?

Zamrożone jedzenie
Zamrożone jedzenie (flickr.com, Christina Hendricks)

Ludzie ustawiają się po żywność już o godzinie 6:00 - wykupują makrony, ryże, kasze. Mimo że dostawy odbywają się na bieżąco, w niektórych miejscach wciąż brakuje żywności.

Koronawirus w Polsce. Polacy robią zapasy. Zamrażaj, żeby go nie marnować

Które produkty można zamrozić, a których nie? Rzecz, którą możemy zaliczyć do pierwszej grupy to chleb. Należy jednak zwrócić uwagę, czy jest on z tradycyjnej piekarni i czy nie był wcześniej mrożony. Tego pieczonego z ciasta z głębokiego mrożenia nie powinno się ponownie zamrażać.

Innymi produktami, które śmiało można wrzucić do zamrażarki to mięso, wędliny, kiełbasy, produkty mączne (pizza, pierogi, kopytka) czy warzywa i owoce. Na te ostatnie trzeba jednak uważać - jeśli zawierają dużo wody, później może się z nich zrobić "papka".

Lepiej nie mrozić jajek, nabiału (śmietany, kefirów, jogurtów, majonezu), gotowych dań z ryżem lub makaronem - po rozmrożeniu mogą się zrobić zbyt miękkie. Należy również pamiętać, żeby nie mrozić ponownie produktów, które wcześniej zostały rozmrożone.

Zobacz także: Zobacz także: Koronawirus. Kierowcy w potrzasku. "Sytuacja na granicach jest trudna"

Masz newsa, zdjęcie lub film? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić