Pijesz odtłuszczone mleko? Zobacz, dlaczego nie warto
Przez dekady eksperci ds. żywienia zalecali nam spożywanie niskotłuszczowych produktów. Przede wszystkim mleka, które odtłuszczone miało być zdecydowanie zdrowsze niż to pełnotłuste. Ostatnie badania dowodzą jednak, że ta teza mogła być błędna.
Spożywanie pełnotłustego mleka nie zwiększa ryzyka chorób serca. Przynajmniej tak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Tuftsa, którzy przez 15 lat badali krew ponad 3 tys. osób. Badania dowiodły jedynie, że osoby spożywające pełnotłusty nabiał były mniej narażone na cukrzycę niż te, które w diecie stawiały na produkty odtłuszczone.
Pełnotłuste mleko pomaga również w walce z otyłością. Badania przeprowadzone na Harvardzie objęły prawie 18 i pół tysiąca kobiet. Po 11 latach ponad 8 tys. z nich stało się otyłe. Naukowcy zauważyli jednak pewną prawidłowość: kobiety, który piły mleko pełnotłuste zdecydowanie mniej przybierały na wadze.
Produkty pełnotłuste obniżają także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Szwedzcy naukowcy już w 2014 roku, na podstawie swoich obserwacji, wysnuli tezę, że osoby spożywające mleko pełnotłuste mają 23% mniej szans, aby zachorować na cukrzycę - informuje "Daily Mail".