Krzysztof Narewski| 

Robaki pożywniejsze niż mięso

4

Jedzenie owadów wychodzi na zdrowie. Insekty takie jak np. koniki polne, świerszcze czy mącznik młynarek zapewniają sporą dawkę niezbędnych mikroelementów - wynika z najnowszych badań naukowców z American Chemical Society.

Robaki pożywniejsze niż mięso
(Fotolia/Unclesam)

Insekty lądujące na talerzu bardzo dobrze uzupełniają dietę człowieka. Chodzi głównie o żelazo, którego rodzaj znajdywany w owadach i robakach, jest bardzo dobrze przyswajany przez ludzki organizm. O wiele lepiej niż w przypadku wołowiny.

Uzupełnienie niedoboru żelaza to jednak nie wszystko. Naukowcy twierdzą, że owady są również bardzo dobrym źródłem wapnia, miedzi, magnezu i cynku. Tak jak w przypadku żelaza, również te pierwiastki są lepiej przyswajane przez organizm niż ich odpowiedniki z wołowiny.

Europejczycy mogą mieć jednak problem z taką dietą. Jedzenie robaków czy insektów wielu z nas nie kojarzy się najlepiej. Tymczasem, jak przypominają naukowcy, na świecie 1900 gatunków takich zwierząt jest jedzonych przez ponad 2 mld ludzi. Może zatem czas się przekonać?

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić