Wróć na
Krzysztof Narewski
|
aktualizacja

Robaki pożywniejsze niż mięso

4
Podziel się

Jedzenie owadów wychodzi na zdrowie. Insekty takie jak np. koniki polne, świerszcze czy mącznik młynarek zapewniają sporą dawkę niezbędnych mikroelementów - wynika z najnowszych badań naukowców z American Chemical Society.

Robaki pożywniejsze niż mięso
(Fotolia/Unclesam)
bCHYKhYl

Insekty lądujące na talerzu bardzo dobrze uzupełniają dietę człowieka. Chodzi głównie o żelazo, którego rodzaj znajdywany w owadach i robakach, jest bardzo dobrze przyswajany przez ludzki organizm. O wiele lepiej niż w przypadku wołowiny.

Uzupełnienie niedoboru żelaza to jednak nie wszystko. Naukowcy twierdzą, że owady są również bardzo dobrym źródłem wapnia, miedzi, magnezu i cynku. Tak jak w przypadku żelaza, również te pierwiastki są lepiej przyswajane przez organizm niż ich odpowiedniki z wołowiny.

bCHYKhYn

Europejczycy mogą mieć jednak problem z taką dietą. Jedzenie robaków czy insektów wielu z nas nie kojarzy się najlepiej. Tymczasem, jak przypominają naukowcy, na świecie 1900 gatunków takich zwierząt jest jedzonych przez ponad 2 mld ludzi. Może zatem czas się przekonać?

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

bCHYKhYO
KOMENTARZE
(4)
Gdj
4 lata temu
Jak zwykle Ameryke odkryli.
Q-tasek
4 lata temu
smacznego!ja tam wole golone,jajecznice i piwo
N
4 lata temu
Szczaw i mirabelki jedzmy!
bCHYKhYP
Gdj
4 lata temu
Jak zwykle Ameryke odkryli.
Najnowsze komentarze (4)
N
4 lata temu
Szczaw i mirabelki jedzmy!
Q-tasek
4 lata temu
smacznego!ja tam wole golone,jajecznice i piwo
Gdj
4 lata temu
Jak zwykle Ameryke odkryli.
Gdj
4 lata temu
Jak zwykle Ameryke odkryli.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić