Jedzenie owadów wychodzi na zdrowie. Insekty takie jak np. koniki polne, świerszcze czy mącznik młynarek zapewniają sporą dawkę niezbędnych mikroelementów - wynika z najnowszych badań naukowców z American Chemical Society.
Fotolia/Unclesam
Insekty lądujące na talerzu bardzo dobrze uzupełniają dietę człowieka. Chodzi głównie o żelazo, którego rodzaj znajdywany w owadach i robakach, jest bardzo dobrze przyswajany przez ludzki organizm. O wiele lepiej niż w przypadku wołowiny.
American Chemical Society
REKLAMA
Uzupełnienie niedoboru żelaza to jednak nie wszystko.Naukowcy twierdzą, że owady są również bardzo dobrym źródłem wapnia, miedzi, magnezu i cynku. Tak jak w przypadku żelaza, również te pierwiastki są lepiej przyswajane przez organizm niż ich odpowiedniki z wołowiny.
Europejczycy mogą mieć jednak problem z taką dietą.Jedzenie robaków czy insektów wielu z nas nie kojarzy się najlepiej. Tymczasem, jak przypominają naukowcy, na świecie 1900 gatunków takich zwierząt jest jedzonych przez ponad 2 mld ludzi. Może zatem czas się przekonać?
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.