Będzie wyższy VAT? "Odsyłamy mięso i mleko do historii!"

842

Europosłanka Sylwia Spurek poinformowała, że Parlament Europejski przegłosował możliwość podwyższenia VAT na produkty "o różnym wpływie na środowisko". "Odsyłamy mięso i mleko do historii!" - napisała.

Będzie wyższy VAT? "Odsyłamy mięso i mleko do historii!"
Europosłanka Sylwia Spurek (Getty Images, Thierry Monasse)

Sylwia Spurek opublikowała zdjęcie fragmentu sprawozdania Parlamentu Europejskiego. Dotyczyło ono strategii "Od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego.

Sylwia Spurek: Konserwatyści zaczynają przegrywać "wojnę o kotleta i rosół"

Europosłanka poinformowała, że Parlament Europejski przegłosował możliwość podwyższenia VAT na produkty "o różnym wpływie na środowisko". Sylwia Spurek nie kryje radości z tego powodu.

Mamy to! Wygląda na to, że PSL i reszta konserwatystów zaczyna przegrywać "wojnę o kotleta i rosół". Wczoraj PE przegłosował możliwość podwyższenia VAT na produkty niezdrowe i o dużym śladzie środowiskowym. Odsyłamy mięso i mleko do historii! Taką UE najbardziej lubię - napisała na Twitterze.

Sylwia Spurek w swoim wpisie nawiązała do wypowiedzi lidera PSL Władysława Kosiniaka-Kamysza. "Będziemy bronić prawa do schabowego i do rosołu z kury. Będziemy bronić normalności" – mówił polityk.

Trwa ładowanie wpisu:twitter

Strategia "Od pola do stołu" jest częścią Europejskiego Zielonego Ładu. Zakłada przejście na zrównoważoną, zdrową i przyjazną dla zwierząt produkcję żywności,

(...) popiera przyznanie państwom członkowskim większej elastyczności w stosowaniu różnych stawek VAT na żywność o różnym wpływie na zdrowie i środowisko oraz umożliwienie im wyboru zerowej stawki VAT na zdrowe i zrównoważone produkty żywnościowe, takie jak owoce i warzywa, co jest już stosowane w niektórych państwach członkowskich, ale obecnie nie jest możliwe dla wszystkich, oraz wyższej stawki VAT na niezdrową żywność o dużym śladzie środowiskowym - czytamy w dokumencie.

"Ryzyka klimatyczne są zbyt wielkie"

W poniedziałek głos na temat zmian zabrała Stella Kyriakides, unijna komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności.

Ryzyka klimatyczne są zbyt wielkie, abyśmy mogli sobie na nie pozwolić. Cały świat będzie musiał się z nimi borykać. Dlatego musimy dokonać transformacji na bardziej przyjazny dla środowiska system produkcji żywnościowej. Strategia "Od pola do stołu" to wspólna wizja tej jakże potrzebnej transformacji - powiedziała Kyriakides.
W zglobalizowanym świecie musimy patrzeć w przyszłość. Nie uda nam się zrealizować tej transformacji w pojedynkę. Inni globalni aktorzy muszą również podpisać się pod tą agendą zmian. My jesteśmy gotowi by być światowym liderem tej transformacji - dodała.

Zobacz także: Kłótnia Tuska z dziennikarzem TVP. Ekspert komentuje wprost

Autor: NB
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić