Bosacka o dacie przydatności do spożycia. Nowe przepisy UE ją wydłużą

24

Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na nowe regulacje, które zamierza wprowadzić Unia Europejska. Chodzi o zmiany w etykietowaniu produktów spożywczych. - Nowe oznakowania mają sugerować, że dany produkt nadaje się do zjedzenia również po upływie jego terminu ważności - tłumaczy.

Bosacka o dacie przydatności do spożycia. Nowe przepisy UE ją wydłużą
Bosacka o dacie przydatności. Nowe przepisy ją wydłużą (AKPA, AKPA)

Gdy w lodówce lub domowej spiżarce znajdujemy produkty po terminie ważności, często trafiają do kosza. Marnujemy w ten sposób żywność, która być może nadawałaby się do spożycia. Nowe regulacje mają to zmienić.

Katarzyna Bosacka zwróciła uwagę na nowe regulacje, które zamierza wprowadzić Unia Europejska. Mają na celu ograniczenie marnowania jedzenia aż o 50 proc.

Słyszeliście o tym, że Unia Europejska chce wprowadzić zmiany w etykietowaniu produktów spożywczych w kwestii ich przydatności do spożycia? - pyta ekspertka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Kabanosy. Sprawdź, jakich nigdy nie kupować

Koniec z marnowaniem żywności. Bosacka wyjaśnia planu Unii Europejskiej

Unia Europejska chce wprowadzić nowe oznakowania terminu przydatności do spożycia. Etykieta ma mówić nie tylko o czasie, do którego najlepiej spożyć produkt. Ma sugerować również datę, po której często dobra jest żywność mimo upływu terminu.

W praktyce miałoby to oznaczać to, że oprócz standardowych oznaczeń takich jak "należy spożyć do" i "najlepiej spożyć przed" pojawiłyby się takie pojęcia jak: "często dobre po" lub "często dobre dłużej" - wyjaśnia Bosacka.

Jak dodaje serwis "Dla Handlu" cytowany przez Bosacką, zdaniem ekspertów "konsument jest w stanie samodzielnie ocenić przydatność do spożycia artykułów". Oznakowanie żywności sztywną datą niestety "często skłania do niepotrzebnego wyrzucania pełnowartościowej żywności".

Co o tym myślicie? Zwracacie uwagę na to, że nie trzeba od razu wyrzucać jedzenia, które jest już po terminie z oznaczeniem "najlepiej spożyć przed"? - pyta obserwatorów Katarzyna Bosacka.
Trwa ładowanie wpisu:instagram
Autor: WIP
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.
Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje się tutaj.

Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić