Lidl sprzedaje kurki. Cena może zaskoczyć
Popularne grzyby kurki, często nazywane są "złotem grzybiarzy" pojawiły się już w marketach m.in. w Lidlu. Ich cena może zaskoczyć. Okazuje się, że pochodzą z Bułgarii, a kilogram kosztuje prawie 125 zł.
Kurki, znane również jako pieprznik jadalny, to jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Jednak w tym roku klienci marketów takich jak Lidl i Biedronka mogą być zaskoczeni ich ceną oraz pochodzeniem.
Grzyby te nie pochodzą z polskich lasów, zostały zebrane w Bułgarii, a ich cena wynosi prawie 125 zł za kilogram - informuje "Fakt".
Kurki sprzedawane są zarówno w Lidlu jak i w Biedronce w małych opakowaniach - 200 g kosztuje 24,99 zł, co przekłada się na 124,95 zł za kilogram. To spory wydatek, zwłaszcza że kurki są często wykorzystywane w kuchni do przygotowywania sosów, zup czy jajecznicy. Wysoka cena wynika z importu grzybów z Bułgarii, co jest efektem opóźnionego sezonu na polskie kurki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieprznik jadalny a pieprznik ametystowy. Tak odróżnisz je w lesie
Sezon na polskie kurki rozpoczyna się zazwyczaj na przełomie czerwca i lipca. Jednak w tym roku, jak prognozuje Janusz Piechociński, były wicepremier i ekspert rynku żywności, susza rolnicza może wpłynąć na mniejsze zbiory grzybów. To może oznaczać, że polskie kurki będą dostępne później i w mniejszych ilościach.
Warto pamiętać, że kurki można łatwo pomylić z niejadalnym grzybem o nazwie lisiczka pomarańczowa. Zjedzenie tego grzyba w dużych ilościach może prowadzić do problemów żołądkowych. Dlatego ważne jest, aby dokładnie sprawdzać, jakie grzyby trafiają na nasze talerze.
Kurki lubią piaszczyste i kwaśne gleby, rośną pojedynczo, gromadnie oraz tworzą szeregi. Znajdziemy je w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Kurki są cenione ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki. Występuje najczęściej od czerwca do listopada.