Paragon łagodności za lody. "Taka cena to rzadkość"
- Zdecydowanie najlepsze lody na Mazowszu, jak nie w całej Polsce, a do tego jakie tanie - zachwyca się nasza czytelniczka. Pani Ewelina pokazała, ile kosztuje gałka rzemieślniczych lodów w lodziarni pod Warszawą. Tym razem przedstawiamy paragon łagodności.
Lody to nieodłączny element lata. Przy obecnej drożyźnie trudno znaleźć gałkę dobrych lodów za mniej niż 6 zł. A jednak. Nasza czytelniczka wysłała nam paragon z lodziarni prowadzonej przez Włocha w Pruszkowie pod Warszawą.
- Zdecydowanie najlepsze na Mazowszu, jak nie w całej Polsce, a do tego jakie tanie. Porcja jest naprawdę spora. Jest ogromny wybór smaków. Nie mieszkamy blisko, ale na te lody warto jechać nawet pół godziny - podkreśla pani Ewelina.
Jak widzimy na paragonie, gałka lodów w tej lodziarni kosztuje 5,5 zł. - Taka cena to rzadkość w dzisiejszych czasach - podkreśla pani Ewelina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
"Koszyk Dudy" po 10 latach. Oto jak zmieniły się ceny
W godzinach popołudniowych oraz w weekendy zawsze jest długa kolejka, ale to tylko potwierdza jakość tych lodów - dodaje.
W opiniach Google Maps znajdziemy ponad 3,3 tys. opinii klientów tej lodziarni.
"Te lody to wybitne arcydzieło. Nie trzeba ich chwalić, kilometrowe kolejki to potwierdzają"; "Kultowe, niepowtarzalne, tanie. Właściciel sam mówi, że chce utrzymać niski poziom cen, aby każdy mógł sobie pozwolić i spróbować prawdziwego smaku lodów"; "Lody jak zwykle nie zawodzą. Smaki pyszne, ciekawe i oryginalne" - to tylko niektóre z komentarzy pozostawionych w Google Maps.
Jak informował serwis panparagon.pl średnia cena gałki lodów w lodziarniach w Polsce w 2025 roku wynosi ok. 7,51 zł. To oznacza wzrost o ok. 15 proc. w porównaniu z rokiem 2023, gdy kosztowała średnio 6,48 zł, a także zauważalny skok o ok. 1 zł w ciągu ostatnich 12 miesięcy – z 6,53 zł w 2024 r.
Podwyżki cen lodów to efekt rosnącej inflacji – znacznie wzrosły koszty energii, najmu i pracy. W rezultacie produkcja, jak i sprzedaż lodów stały się droższe, co przekłada się bezpośrednio na wyższą cenę deseru.