Rogal świętomarciński po taniości? Nie w cukierniach i kawiarniach
Nie chce być inaczej - promocje na rogale świętomarcińskie znajdziemy głównie w sklepach wielkopowierzchniowych. Jeśli więc nie zaopatrzyliście się w przysmak rodem z Poznania przed weekendem, pozostaje wam już tylko zjeść na mieście. Jutro zostaną nam już tylko prywatne cukiernie i kawiarnie, a w nich - niebotyczne ceny.
Wyjątkowa historia rogala
Tradycyjne rogale świętomarcińskie są wypiekane w Poznaniu już od ponad 140 lat. Zwyczaj zapoczątkował proboszcz parafii pod wezwaniem św. Marcina. Zaapelował wówczas do wiernych, żeby przygotowali coś dla ubogich. Zrobił to jeden z poznańskich cukierników - Józef Melzer, który upiekł wówczas rogale. W kolejnych latach dołączali do niego kolejni cukiernicy. Bogatsi mieszkańcy mieli możliwość kupić rogale, a ubodzy otrzymywali je za darmo.
Rogal świętomarciński nie dla każdego
Nazwa "rogal świętomarciński" posiada certyfikat "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej", co oznacza, że należy go wypiekać z lokalnych surowców, według oryginalnych przepisów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam
Oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński może być wypiekany jedynie na terenie Poznania i niektórych rejonów Wielkopolski. Prawo do jego produkcji w tym roku ma 91 cukierni.
Rogal świętomarciński coraz droższy
Od początku miesiąca swoje promocje na rogale wprowadziły dyskonty.
W Biedronce od 2 do 4 listopada obowiązywała promocja, w której zamiast 6,89 zł za sztukę 185 g, rogal świętomarciński kosztował 4,99 zł przy zakupie 2. Od 9 listopada jest jeszcze taniej, mianowicie 3,99 zł za sztukę przy zakupie 2.
Czytaj także: Burger Drwala powrócił. Znamy cenę kanapki
Z kolei Lidl chwali się sprzedażą certyfikowanych rogali świętomarcińskich. I tak od 2 do 4 listopada zamiast 7,49 zł za sztukę 200 g można było zapłacić 5,99 zł przy zakupie 2 sztuk. Z kolei od 9 do 10 listopada rogale kosztują 3,99 zł/sztuka, jeśli kupimy 3.
Sezonowo rogale pojawiają się też w restauracjach. Warszawski "Słodki Słony", należący do Magdy Gessler, sprzedaje w tym roku rogale za "jedyne" 29 złotych.
W Poznaniu w szczycie sezonu w ubiegłym roku rogale kosztowały średnio 50-60 złotych za kilogram, zaś rekordowa cena wynosiła 137 zł za kilogram - podaje Głos Wielkopolski.
Czytaj także: Żywność będzie drożeć. Prognozy nie są optymistyczne
W Warszawskiej piekarni sieciowej za rogala z białym makiem (występującego dokładnie pod taką nazwą) trzeba zapłacić 4,50 zł. Z kolei w stołecznych kawiarniach i cukierniach cena waha się od 17 do 25 złotych.
Jak podaje Strefa Argo - podrożały niektóre składniki, z jakich tworzony jest rogal świętomarciński. Przede wszystkim droższe są jaja i mleko. Potaniało natomiast masło.