Inspirujące gotowanie na ekranie
Gordon Ramsay - postrach kucharzy
Gotowanie to moda, która opanowała cały świat. Obecnie kojarzy się z ludźmi pełnymi pasji i pomysłów. Blogi, programy, konkursy i wideoblogi to już codzienność. Duży wpływ na kształtowanie kulinarnej świadomości mają sławni kucharze i restauratorzy. Ich programy telewizyjne oglądają miliony osób.
Ramsay to najbardziej rozpoznawalny kucharz na świecie. Ma sieć swoich restauracji, a także prowadzi całą masę programów - od “Hell’s Kitchen” po Kitchen Nightmares”. Oprócz tego był również w jury “Master Chefa”. Wydał mnóstwo książek kucharskich. Według magazynu "Forbes" jest najlepiej zarabiającym kucharzem na świecie.
Jamie Oliver - strażnik zdrowego jedzenia
Plan Jamiego jest prosty: koniec ze złymi nawykami żywieniowymi. W swoich programach i publikacjach skupia się przede wszystkim na tym, by jeść zdrowo. Pokazuje, że kuchnia może być tania i smaczna. Prowadzi wydawnictwo “Jamie's Comfort Food”. Program “Jamie's 15-Minute Meals”, promujący przepisy na dania do zrobienia w 15 minut, jest hitem całym świecie.
Anthony Bourdain - podróżnik
Obecnie Anthony Bourdain prowadzi program “No reservations”, w którym jeździ po świecie i próbuje najdziwniejszych lokalnych potraw. Jest autorem bestsellera “Kill grill”, gdzie nie tylko opowiada o ciężkiej pracy szefa kuchni, ale również o kulisach życia gastronomicznego światka.
Nigella Lawson - seksapil modelki
Karierę zaczynała jako dziennikarka, później zajęła się krytyką kulinarną. Książka pt. “Jak jeść” okazała się strzałem w dziesiątkę, później było już tylko lepiej - kolejne wydawnictwa i programy telewizyjne. Ludzie gotujący według jej przepisów bronią Nigelli, ponieważ dania nie są skomplikowane i poradzi sobie z nimi nawet laik.
Karol Okrasa - tradycyjna polska kuchnia
Zasłynął programem “Kuchnia z Okrasą”. Wiedzę zdobywał w hotelu Jan III Sobieski i Hotelu Bristol. Jest współzałożycielem Fundacji Klubów Szefów Kuchni, która ma na celu propagowanie idei kultury stołu - zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Jego restauracja Platter została wyróżniona w przewodniku Michelin.