Skończył się termin ważności? Nie szkodzi! Te rzeczy możesz jeść bez obaw
"Najlepiej spożyć przed..."
Na pewno nie raz spotkaliście się z tą formułą sprawdzając, czy produkt, który zalega w waszej lodówce od wielu dni, nadaje się jeszcze do zjedzenia. Nie ma problemu, jeśli data ważności się zgadza, co się jednak dzieje z pokarmem, kiedy spóźnimy się o kilka dni, albo nawet tygodni?
Oto 10 produktów, których nie powinniście bać się jeść nawet po upływie terminu ważności.
Jogurt
Data ważności minęła, kiedy stał zamknięty w lodówce? Jedyna różnica, którą odczujecie w trakcie jedzenia, to ewentualna strata na jakości. Wszystko zależy od tego, jak dużo czasu minęło od terminu wydrukowanego na opakowaniu. Są też tacy, którzy trzymają otwarte jogurty w lodówkach i po wystąpieniu na nich pleśni, po prostu ją usuwają, a pozostałą część zjadają. Nie ma się jednak co narażać, nie każdy ma super odporny organizm.
Mleko
Zepsute poznacie po zapachu i konsystencji. Jednak zamknięte opakowania mogą być przetrzymywane o wiele dłużej, niż jest to napisane na opakowaniu.
Jajka
Jak rozpoznać, czy jajko nadaje się jeszcze do jedzenia? Są co najmniej dwie szybkie i domowe metody. Pierwsza z nich to zapach, druga zaś to test wrzącej wody. Jeśli po wrzuceniu do garnka jajko unosi się na powierzchni, wówczas nadaje się ono jedynie do wyrzucenia.
Ketchup
Sos pomidorowy to jedna z tych rzeczy, których czas się niemal nie ima. Przechowywany w lodówce przetrwa nawet rok.
Ryż
Utrzymywany w plastikowym opakowaniu, w pomieszczeniach o niskiej wilgotności i temperaturze pokojowej, jest w stanie wytrzymać o wiele więcej niż rok, który podaje producent na opakowaniu. W odpowiednich warunkach brązowy ryż może przeleżeć 30 lat i nadal będzie nadawał się do jedzenia.
Czekolada
Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w lodówce. Zachowuje wtedy należytą konsystencję. Jednak nawet bez niskich temperatur nic się z nią nie stanie, gdy otwarta poleży wiele dni, a nawet tygodni. Wszystko za sprawą cukru, który działa jak środek konserwujący.
Chipsy
Sól idealnie je konserwuje. Piszemy tutaj o zamkniętej paczce chrupek, bo przecież każdy z was doskonale wie, jak fatalnie smakują długo otwarte i zwietrzałe.
Ser twardy
Nie mylić z tradycyjnym miękkim serem camembert. Niektórzy uważają, że przechowywany w odpowiednich warunkach powinien sobie spokojnie dojrzewać, bo im starszy tym lepszy. Produkt tylko dla koneserów.
Chleb
Jeśli leżał zbyt długo, zawsze możecie odświeżyć go poprzez odgrzanie w mikrofali. Jeżeli przypadkiem kupicie za dużo pieczywa na raz, to nadwyżkę warto zamrozić.