Ciasto Hrabina. Idealny deser do kawy

7

Chcesz zaskoczyć swoich gości oryginalnym ciastem? A może szukasz nowego przepisu na deser do kawy? Koniecznie zrób ciasto Hrabina z kremem i biszkoptami.

Ciasto Hrabina. Idealny deser do kawy
Ciasto hrabina. (Pixabay)

Ciasto Hrabina jest znane w wielu zakątkach Polski, ale przepisy często różnią się składnikami. Jednak zawsze jest to ciasto przekładane owocowymi kremami i biszkoptami. Można je także wykonać w formie tortu.

Ciasto Hrabina. Potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka przesianej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki przesianej mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa brzoskwiniowa:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki wody
  • 250 g miękkiego masła

Ponadto:

  • 240 g ulubionej konfitury
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 szklanka ponczu do nasączenia (może być bez alkoholu)
  • 250 ml zimnej śmietany 30%
  • migdały, czekolada lub wiórki koksowe do ozdoby

Ciasto Hrabina. Sposób wykonania:

  • jajka ubij z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę
  • do drugiej miski przesiej wszystkie sypkie składniki ciasta, wymieszaj
  • do ubitych jajek dodawaj partiami sypkie składniki, cały czas miksując
  • przelej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz w 180 stopniach Celsjusza do tzw. suchego patyczka (około 30 min)
  • wystudzone ciasto przekrój na pół i zacznij przygotowywać krem
  • sok z brzoskwiń wlej do garnka i zagotuj
  • do osobnej miski dodaj żółta, mąkę ziemniaczaną, budynie, wodę
  • wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się soku z brzoskwiń
  • masę wymieszaj aż budyń zgęstnieje. Następnie odstaw do wystudzenia
  • miękkie masło utrzyj i stopniowo dodawaj budyń brzoskwiniowy
  • brzoskwinie z puszki pokrój w kostkę i dodaj do masy
  • jedną część biszkoptu nasącz połową ponczu i posmaruj konfiturą
  • nałóż na wierzch biszkopty, a następnie masę brzoskwiniową
  • przykryj drugą częścią biszkoptu i nasącz ponczem
  • śmietanę kremówkę ubij na sztywno
  • ciasto udekoruj śmietaną i ulubionymi dodatkami
Zobacz także: Prosty przepis na pyszne bułki. Przygotujesz je błyskawicznie
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić