aktualizacja 

Gotujesz w ten sposób jajka? Eksperci ostrzegają

7

Zarówno w sklepach, jak i na bazarkach, jajka nie są przechowywane w warunkach chłodniczych. Po zakupie jednak najczęściej decydujemy się przechowywać je w lodówce - mamy dzięki temu pewność niezmiennej temperatury i wierzymy, że w ten sposób dłużej zachowają świeżość. Rzadko jednak skupiamy się na tym, kiedy sięgamy po jajka aby je przygotować. I tutaj popełniamy błąd.

Gotujesz w ten sposób jajka? Eksperci ostrzegają
Przechowujesz jajka w lodówce? Pamiętaj o jednej rzeczy (Pixabay)

Również eksperci są zgodni co do tego, że lodówka jest najlepszym miejscem do przechowywania jajek. Nie dotyczy to jednak ich przygotowywania. Jeśli chcemy jajka ugotować - powinniśmy je wyjąć z lodówki najpóźniej na 30 minut przed przyrządzaniem.

Jeśli tego nie zrobimy - skorupka jajka może pęknąć. Jeśli natomiast używamy jajek do pieczenia - mogą nie wiązać ciasta w taki sposób, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Pomysł producentów lodówek wcale nie jest dobry

Wielu z nas dysponuje lodówkami z miejscem przeznaczonym na jajka - na górnej półce drzwi. Często są tu specjalne plastikowe wytłoczki, które mają zapobiec rozbijaniu się skorupek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Paradoksalnie to miejsce wcale nie jest dobre. Najlepszy jest tył środkowej półki.

W tym miejscu w lodówce najlepiej jest przechowywać jajka w stałej temperaturze, a kartonowe pudełka zapewniają doskonały poziom ochrony, a ponadto będą miały datę ważności - mówi w rozmowie z "Mirror" Anna Williams, cukierniczka nagradzanej restauracji Fallow.

Same drzwiczki to najgorszy pomysł ponieważ przez częste otwieranie i zamykanie lodówki jajka w tym miejscu są narażone na ciągłe wahania temperatury.

Eksperci radzą też trzymać jajka z dala od intensywnie pachnącej żywności i surowego mięsa. Skorupki jaj są porowate, w efekcie czego przejmują bakterie i zapachy otaczających je przedmiotów. Pamiętajmy też, aby nie myć jajek przed włożeniem do lodówki, gdyż w ten sposób dodatkowo uszkadzamy ich naturalną otoczkę, jaka chroni skorupkę. Przez jej brak bakterie mogą łatwiej wniknąć do wnętrza jajek.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić