Gotujesz w ten sposób jajka? Eksperci ostrzegają

Zarówno w sklepach, jak i na bazarkach, jajka nie są przechowywane w warunkach chłodniczych. Po zakupie jednak najczęściej decydujemy się przechowywać je w lodówce - mamy dzięki temu pewność niezmiennej temperatury i wierzymy, że w ten sposób dłużej zachowają świeżość. Rzadko jednak skupiamy się na tym, kiedy sięgamy po jajka aby je przygotować. I tutaj popełniamy błąd.

Przechowujesz jajka w lodówce? Pamiętaj o jednej rzeczyPrzechowujesz jajka w lodówce? Pamiętaj o jednej rzeczy
Źródło zdjęć: © Pixabay

Również eksperci są zgodni co do tego, że lodówka jest najlepszym miejscem do przechowywania jajek. Nie dotyczy to jednak ich przygotowywania. Jeśli chcemy jajka ugotować - powinniśmy je wyjąć z lodówki najpóźniej na 30 minut przed przyrządzaniem.

Jeśli tego nie zrobimy - skorupka jajka może pęknąć. Jeśli natomiast używamy jajek do pieczenia - mogą nie wiązać ciasta w taki sposób, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Pomysł producentów lodówek wcale nie jest dobry

Wielu z nas dysponuje lodówkami z miejscem przeznaczonym na jajka - na górnej półce drzwi. Często są tu specjalne plastikowe wytłoczki, które mają zapobiec rozbijaniu się skorupek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne ziemniaczane różyczki z boczkiem i beszamelem. Efektowna i prosta przekąska

Paradoksalnie to miejsce wcale nie jest dobre. Najlepszy jest tył środkowej półki.

W tym miejscu w lodówce najlepiej jest przechowywać jajka w stałej temperaturze, a kartonowe pudełka zapewniają doskonały poziom ochrony, a ponadto będą miały datę ważności - mówi w rozmowie z "Mirror" Anna Williams, cukierniczka nagradzanej restauracji Fallow.

Same drzwiczki to najgorszy pomysł ponieważ przez częste otwieranie i zamykanie lodówki jajka w tym miejscu są narażone na ciągłe wahania temperatury.

Eksperci radzą też trzymać jajka z dala od intensywnie pachnącej żywności i surowego mięsa. Skorupki jaj są porowate, w efekcie czego przejmują bakterie i zapachy otaczających je przedmiotów. Pamiętajmy też, aby nie myć jajek przed włożeniem do lodówki, gdyż w ten sposób dodatkowo uszkadzamy ich naturalną otoczkę, jaka chroni skorupkę. Przez jej brak bakterie mogą łatwiej wniknąć do wnętrza jajek.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł