Jak skutecznie usunąć pestycydy z jabłek? Umycie owocu wodą nie wystarczy

Fundacja Pro-Test przeprowadziła niezależne badania zawartości pestycydów w jabłkach z Lidla i Biedronki. Wynika z nich, że ten popularny owoc z niemieckiej sieci ma więcej pozostałości środków ochrony roślin. W związku z tym rodzi się pytanie, jak skutecznie się ich pozbyć?

sJak skutecznie usunąć pestycydy z jabłek? Umycie owocu wodą nie wystarczy
Źródło zdjęć: © Pixabay
oprac.  NJA

Na przestrzeni ostatnich dni Fundacja Pro-Test opublikowała wyniki badań. Okazuje się, że polskie jabłka odmiany ligol w Lidlu mają ponad dwa razy więcej różnych pestycydów niż w jabłkach z Biedronki. I choć wszystkie wykryte poziomy pozostałości pestycydów mieszczą się w limitach dopuszczonych przez prawo, to ich obecność budzi niepokój.

W związku z tym nasuwa się pytanie, jak się ich pozbyć? Sprawdzić postanowili to naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts w Stanach Zjednoczonych.

W ramach przygotowań do eksperymentu jabłka poddano działaniu dwóch pestycydów (tiabendazolu, środka grzybobójczego i fosmetu, środka owadobójczeg) przez 24 godziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wędzikowska o filmach dla dorosłych: "W moim domu jest to znormalizowane. Lubię dominujące kobiety. Takie filmy oglądałam"

Następnie naukowcy przemywali zanieczyszczone owoce trzema różnymi cieczami: czystą wodą z kranu, wodnym roztworem sody oczyszczonej (1 proc.) oraz zatwierdzonym przez Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska (EPA) środkiem wybielającym Clorox.

Jak wyjaśniają autorzy pracy, płukanie owoców Cloroxem jest standardową procedurą stosowaną przez producentów owoców i warzyw, która ma usuwać z powierzchni zbiorów resztki pestycydów, czyniąc je bezpiecznymi do spożycia.

Wyniki badań

Po przeprowadzeniu badania okazało się, że kąpiel w sodzie oczyszczonej była najskuteczniejsza w zakresie intensywnego usuwania obu pestycydów.

Po trwającej 12-15 minut kąpieli w roztworze usunięte zostało 80 proc. tiabendazolu i 96 proc. fosmetu. - Różnica ta jest najprawdopodobniej spowodowana większą absorpcją tiabendezolu przez jabłko - tłumaczy autorka badania Lili He, naukowiec ds. żywności na Uniwersytecie Massachusetts w Amherst.

Dodała, że analizy wykazały, iż tiabendazol penetrował jabłka na głębokość 80 mikrometrów, podczas gdy fosmet wykryto najdalej na głębokości 20 mikrometrów.

Źródło: o2.pl, Uniwersytet Massachusetts

Wybrane dla Ciebie
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody