Niemcy zachwyceni produktami z Polski. "Nie muszą już ukrywać"
Niemiecki Welt opublikował artykuł,w którym docenił winiarnie rozwijające się w Polsce. Serwis donosi, że po zakończeniu II wojny światowej, gdy Niemcy stracili obszary wschodnie na rzecz Polski, produkcja win podupadła. Teraz jednak, sam sami piszą, "Bachus powrócił".
Niemiecki "Welt" chwali polskie wina. W opublikowanym materiale pojawia się wiele ciepłych słów pod adresem produktów z Polski. Nie omieszkali jednak wspomnieć na początku, że ziemie, na których dziś rozwijają się plantacje winorośli, należały wcześniej do nich i to oni od XVIII wieku do końca II wojny światowej rozwijali produkcję win.
"Ignorancja nowych, tym razem polskich mieszkańców oraz fakt, że import był tańszy niż produkcja krajowa, doprowadziły winiarstwo do upadku. Winnice zamieniono w ogrody warzywne, sady i działki budowlane" - wspomina Welt. Niemiecki serwis pisze, że jeszcze 20 lat temu picie polskiego wina było "eksperymentem o niepewnym wyniku". W ostatnich latach wszystko zaczęło się zmieniać. W Polsce jest już 600 winiarzy, którzy posiadają obszerne plantacje mające łączną powierzchnię tysiąca hektarów.
Prowadzą agroturystykę w Polsce. "To było małe, podupadłe gospodarstwo"
Niemcy zachwyceni polskim winem. "Nie muszą się ukrywać"
Jako przykład sukcesu Niemcy wskazali Krzysztofa Fedorowicza, właściciela marki Miłosz, którego wina zdobyły prestiżowe nagrody. Innym przykładem powodzenia w branży winiarskiej jest wg. Niemców winnica Niemczańska w Niemczy, 50 kilometrów od Wrocławia, winnicę Celtica w Sobótce czy winnicę Silesian na północ od Świdnicy. Welt donosi, że polscy winiarze "potrafią zaskoczyć".
"W ciągu 20 lat polskie wino rozwinęło się od zera do tętniącej życiem, barwnej rzeczywistości i ma się wrażenie, że to dopiero początek" - napisał magazyn Falstaff, cytowany przez Welt.
Niemcy wymienili polskie "zagłębia" winiarskie - okolice Zielonej Góry, Dolny Śląsk, ale także Podkarpacie i okolice Krakowa. Zauważają, że w Polsce hodowane są coraz częściej szlachetne odmiany winorośli, tak więc jakość win też idzie w górę. Welt zauważa, iż polskie wina trafiają także do restauracyjnego menu. - "Polskie wina bynajmniej nie muszą się już ukrywać" - donosi Welt.