aktualizacja 

Nigdy nie pomylisz prawdziwka i szatana. Najlepszy patent

56

Borowik szlachetny, którego potocznie nazywa się prawdziwkiem, jest jednym z najsmaczniejszych grzybów rosnących w polskich lasach. Nie brakuje gatunków, które są do niego bliźniaczo podobne. Jednego z nich należy unikać jak ognia.

Nigdy nie pomylisz prawdziwka i szatana. Najlepszy patent
Borowik szlachetny (Pixabay)

W trakcie grzybobrania należy bezwzględnie unikać borowika szatańskiego. Jest to silnie trujący grzyb, którego łatwo można pomylić z prawdziwkiem. Na szczęście istnieje dość prosty sposób na odróżnienie tych dwóch grzybów.

Jeżeli chodzi o nazwę "szatan", to jest ona stosowana w odniesieniu do dwóch grzybów - goryczaka żółciowego oraz borowika szatańskiego. Młode egzemplarze tych dwóch grzybów prezentują się praktycznie identycznie - mają żółtawe trzony i żółte lub jasnobrązowe kapelusze. Poza tym są podobnej wielkości.

Dojrzałe osobniki tylko delikatnie różnią się wyglądem oraz miejscem występowania. Jeden z nich jest trujący, a drugi "tylko" niejadalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak najlepiej dostać się do Chorwacji? "Połączenia z wielu polskich lotnisk"

Borowik szatański (jasnobrązowy kapelusz i ciemnoczerwony trzon) jest gatunkiem silnie trującym. To grzyb ciepłolubny. Występuje w lasach liściastych i na wapiennych glebach. Znajdziesz go w Europie Zachodniej, ale w Polsce jest to prawie niemożliwe.

Goryczak żółciowy (jasnobrązowy kapelusz i beczułkowaty trzon) często występuje w polskich lasach. Ten grzyb jest niejadalny. Wprawdzie nie wykazuje właściwości trujących, ale może wywoływać niegroźne dolegliwości żołądkowe.

Jak odróżnić szatana od prawdziwka?

Borowik szlachetny to jeden z najsmaczniejszych grzybów dostępnych w polskich lasach. W jaki sposób można go odróżnić od szatana? "Dzień dobry TVN" podało trzy bardzo ważne wskazówki.

  • smak - by go ocenić, odłam kawałek kapelusza i spróbuj czubkiem języka. Goryczaka żółciowego (szatana) odróżnisz natychmiast po bardzo gorzkim smaku. Borowik szlachetny (prawdziwek) będzie smakował łagodnie, orzechowo;
  • kolor rurek - znajdujące się pod kapeluszem pory i rurki u dorosłych szatanów będą różowe, natomiast u prawdziwków - białawe, z wiekiem również żółte, żółtozielone, aż do oliwkowozielonych;
  • siateczka na trzonie - u szatana będzie ciemna, o dużych oczkach, natomiast u prawdziwka biaława i delikatna, występująca głównie w górnej części trzonu.
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić