o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
ESO
|

Salmonella w mięsie z Żabki. GIS wycofuje niebezpieczny produkt

3
Podziel się

Główny Inspektorat Sanitarny podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży paczkowanych pałek z kurczaka sprzedawanych w sklepach Żabka. W mięsie wykryto bakterie Salmonelli, jedzenie go jest niebezpieczne dla zdrowia.

Salmonella w mięsie z Żabki. GIS wycofuje niebezpieczny produkt
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)
bDAztlCJ

Ważna informacja dla klientów Żabki. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią produktu "PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G". W trzech partiach filetów z kurczaka w marynacie wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow, które są niebezpieczne dla zdrowia.

Do wykrycia bakterii doszło podczas postępowania przeprowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej. Ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z odbiorców mięsa świeżego.

bDAztlCL

Bakterie Salmonella wywołują niebezpieczną dla zdrowia chorobę zwaną salmonellozą. GIS zaznacza, że ryzyko zachorowania istnieje nawet po poddaniu jedzenia obróbce cieplnej, jeśli nie trwała wystarczająco długo lub gdy temperatura była zbyt niska.

Groźna bakteria w kurczakach. GIS podaje szczegóły

Bakterię zlokalizowano w "PAŁKA KURCZAKA MROŻONA 600 G" o numerze partii: 2050618. Na produkcie znajduje się termin przydatności do spożycia do 02.11.2020. Producentem jest JANEX SŁAWOMIR I ELŻBIETA WIESIAK SP. J. Zakład rozbioru ul. Instalatorów 23, 02-237 Warszawa

bDAztlCR

Nie należy spożywać produktu oznaczonego numerem partii i terminem przydatności do spożycia wskazanymi w komunikacie, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej.

Sklepy Żabka po otrzymaniu informacji od dostawcy o obecności bakterii w sprzedawanym przez nich produkcie, rozpoczęła procedurę wycofania mięsa z rynku.

Zobacz także: Wesela ograniczone do 30 osób? GIS: nad takimi rozwiązaniami pracujemy
bDAztlCS
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDAztlDm
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(3)
Rysa
5 miesięcy temu
Proszę podawać zawsze producenta, którego wyroby należy omijać szerokim łukiem. Może w przyszłości dopilnuje higieny w swoim zakładzie! Dosyć mamy niechlujstwa i oszukaństwa! Za to płacimy swoim zdrowiem a nawet życiem!
MOHER
5 miesięcy temu
MIĘSA MARYNOWANE Z MARKETÓW STANOWIĄ ZAGROŻENIE.KUPUJESZ NA WŁASNE RYZYKO
akurat
5 miesięcy temu
juz widze jak ktoś trzymna opakowania kilka dni po spozyciu mięsa :(
bDAztlDn
Najnowsze komentarze (3)
akurat
5 miesięcy temu
juz widze jak ktoś trzymna opakowania kilka dni po spozyciu mięsa :(
MOHER
5 miesięcy temu
MIĘSA MARYNOWANE Z MARKETÓW STANOWIĄ ZAGROŻENIE.KUPUJESZ NA WŁASNE RYZYKO
Rysa
5 miesięcy temu
Proszę podawać zawsze producenta, którego wyroby należy omijać szerokim łukiem. Może w przyszłości dopilnuje higieny w swoim zakładzie! Dosyć mamy niechlujstwa i oszukaństwa! Za to płacimy swoim zdrowiem a nawet życiem!
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić