Sanepid ujawnia. Wykryto bakterie, w co czwartej lodziarni

Sanepid w Zachodniopomorskiem przeprowadził kontrolę lodziarni, wykrywając nieprawidłowości w co czwartej z nich. W 20 spośród 85 przebadanych próbek stwierdzono podwyższoną liczbę bakterii Enterobacteriaceae.

Kontrole w lodziarniach - w 20 wykryto podwyższoną liczbę bakteriiKontrole w lodziarniach - w 20 wykryto podwyższoną liczbę bakterii
Źródło zdjęć: © Pexels
Malwina Witkowska

Najważniejsze informacje

  • Sanepid skontrolował lodziarnie w 12 powiatach Zachodniopomorskiego.
  • W 20 z 85 próbek wykryto podwyższoną liczbę bakterii Enterobacteriaceae.
  • Wydano decyzje o wstrzymaniu produkcji i myciu urządzeń.

Kontrole w lodziarniach

W sierpniu sanepid przeprowadził kontrole w lodziarniach na terenie 12 powiatów województwa zachodniopomorskiego. Inspektorzy skupili się na miejscach, gdzie wcześniej wykryto nieprawidłowości. Wyniki badań wskazały na obecność bakterii Enterobacteriaceae w 20 z 85 próbek.

Bakterie Enterobacteriaceae są wskaźnikiem niewłaściwego stanu sanitarnego urządzeń lub błędów w procesie produkcji. Choć nie wykryto bakterii chorobotwórczych, takich jak Salmonella, to wyniki wskazują na konieczność poprawy higieny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lodowe trendy w 2025 r. Ile trzeba zapłacić za gałkę?

W związku z wynikami badań, sanepid wydał cztery decyzje administracyjne z rygorem natychmiastowej wykonalności. Nakazano mycie i dezynfekcję urządzeń oraz przeprowadzenie szkoleń dla personelu. Przedsiębiorcy muszą również pokryć koszty badań potwierdzających skuteczność działań naprawczych.

Rzeczniczka WSSE w Szczecinie, Małgorzata Kapłan, podkreśliła, że wyniki sierpniowych kontroli są lepsze niż te z lipca, kiedy to połowa próbek nie spełniała norm sanitarnych. Mimo to, higiena urządzeń do lodów wymaga stałego nadzoru.

Sanepid nie nakłada mandatów, ale przedsiębiorcy muszą dostosować się do zaleceń. Przerwa w produkcji lodów trwa zwykle kilka dni, do czasu uzyskania prawidłowych wyników badań. To pokazuje, jak ważne jest utrzymanie wysokich standardów higieny w branży gastronomicznej.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Taki widok przed Lidlem. Aż chwycił za telefon. Spójrzcie na kartkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor