Tych grzybów jest teraz w lasach pełno. Pani Ewa tłumaczy gdzie ich szukać

11

Grzybobranie w zimie? Oczywiście. Zimą można zbierać grzyby. Jednym z takich wyjątkowych grzybów dostępnych przez cały rok kalendarzowy jest uszak bzowy zwany czasem uchem judaszowym. Autorka bloga "Leśne wojaże", pani Ewa wróciła z ostatniego grzybobrania z pełnym koszykiem tych grzybów. Mieszkanka Koszalina tłumaczy gdzie najlepiej szukać zimowych okazów.

Tych grzybów jest teraz w lasach pełno. Pani Ewa tłumaczy gdzie ich szukać
Pani Ewa znowu wróciła z lasu z pełnym koszykiem. (Facebook, Leśne wojaże)

Uszak bzowy swoim wyglądem przypomina ludzką małżowinę uszną. To nasz odpowiednik grzybków mun, który może być wykorzystywany w kuchni. Najczęściej wyrasta na bzie czarnym (stąd nazwa), ale nie jest to regułą, ponieważ lubi też inne gatunki liściaste.

Pani Ewa z Koszalina, autorka bloga "Leśne wojaże" z ostatniego grzybobrania przyniosła pełny koszyk uszaków bzowych. Kiedy można znaleźć ich najwięcej?

Szczególnie daje się go zauważyć po opadach deszczu na krzewach dzikiego czarnego bzu. Pospolicie wyrasta na czarnym bzie, a czasem innych drzewach liściastych (klon, olsza). Uszaki bzowe (ucho bzowe, judaszowe) zgodnie z powiedzeniem "rosną, jak grzyby po deszczu" - informuje pani Ewa na swoim facebookowym profilu "Leśne wojaże".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Poszedł do lasu na grzyby. Znalazł ogromnego egzotycznego gada

Grzyb ten owocuje cały rok, ale najłatwiej o zbiory późną jesienią i zimą, kiedy nie przeszkadzają liście. Istotna jest też wilgotność powietrza, kiedy jest sucho owocniki kurczą się i stają niemal niedostrzegalne, by po deszczu ponownie się rozwinąć.

Trwa ładowanie wpisu:facebook

Na Dalekim Wschodzie regularnie spożywa się grzybki mun, co ma sprzyjać dobremu zdrowiu. Według tradycyjnej medycyny chińskiej zawarte w nich związki łagodzą objawy przeziębień i chorób płuc. Grzybki mun przyczyniają się też do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego jej krążenia w żyłach.

Owocnik uszaka ma charakterystyczny miąższ bez wyraźnego smaku. Do jakich potraw nadaje się najlepiej? Warto je wykorzystać do przyrządzenia chińszczyzny.

Autor: ESO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić