Tych grzybów jest teraz w lasach pełno. Pani Ewa tłumaczy gdzie ich szukać
Grzybobranie w zimie? Oczywiście. Zimą można zbierać grzyby. Jednym z takich wyjątkowych grzybów dostępnych przez cały rok kalendarzowy jest uszak bzowy zwany czasem uchem judaszowym. Autorka bloga "Leśne wojaże", pani Ewa wróciła z ostatniego grzybobrania z pełnym koszykiem tych grzybów. Mieszkanka Koszalina tłumaczy gdzie najlepiej szukać zimowych okazów.
Uszak bzowy swoim wyglądem przypomina ludzką małżowinę uszną. To nasz odpowiednik grzybków mun, który może być wykorzystywany w kuchni. Najczęściej wyrasta na bzie czarnym (stąd nazwa), ale nie jest to regułą, ponieważ lubi też inne gatunki liściaste.
Czytaj także: Urodziły się w Warszawie. Rodzice bliźniaków oniemieli
Pani Ewa z Koszalina, autorka bloga "Leśne wojaże" z ostatniego grzybobrania przyniosła pełny koszyk uszaków bzowych. Kiedy można znaleźć ich najwięcej?
Szczególnie daje się go zauważyć po opadach deszczu na krzewach dzikiego czarnego bzu. Pospolicie wyrasta na czarnym bzie, a czasem innych drzewach liściastych (klon, olsza). Uszaki bzowe (ucho bzowe, judaszowe) zgodnie z powiedzeniem "rosną, jak grzyby po deszczu" - informuje pani Ewa na swoim facebookowym profilu "Leśne wojaże".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poszedł do lasu na grzyby. Znalazł ogromnego egzotycznego gada
Grzyb ten owocuje cały rok, ale najłatwiej o zbiory późną jesienią i zimą, kiedy nie przeszkadzają liście. Istotna jest też wilgotność powietrza, kiedy jest sucho owocniki kurczą się i stają niemal niedostrzegalne, by po deszczu ponownie się rozwinąć.
Na Dalekim Wschodzie regularnie spożywa się grzybki mun, co ma sprzyjać dobremu zdrowiu. Według tradycyjnej medycyny chińskiej zawarte w nich związki łagodzą objawy przeziębień i chorób płuc. Grzybki mun przyczyniają się też do zmniejszania krzepliwości krwi i lepszego jej krążenia w żyłach.
Owocnik uszaka ma charakterystyczny miąższ bez wyraźnego smaku. Do jakich potraw nadaje się najlepiej? Warto je wykorzystać do przyrządzenia chińszczyzny.