Ale przekąska! Frytki z cukinii

8

Przejadły Ci się chipsy, popcorn czy nawet zwykłe fryteczki podczas oglądania filmu? Jest na to sposób. Ten przepis to zdrowsza alternatywa dla słonych i tuczących przekąsek. Już teraz ciesz się wyjątkowym smakiem frytek z cukinii.

Ale przekąska! Frytki z cukinii
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Ach, te jesienne wieczory. Kanapa, kocyk, kominek i... słone, tuczące przekąski! Frytki z cukinii to zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa. Możesz się nimi zajadać i wciąż cieszyć się dobrą sylwetką!

Frytki z cukinii. Składniki:

  • 500 g cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 2/3 szklanki bułki tartej
  • sól morska i zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki oliwy extra vergine

Frytki z cukinii. Wykonanie:

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni C (góra i dół z termoobiegiem);
  • Cukinię pokroić na podłużne kawałki;
  • Jajko roztrzepać w głębokim talerzu z dodatkiem mleka;
  • Doprawić solą, pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano i tymianek;
  • Wymieszać;
  • Na oddzielny talerz wysypać bułkę tartą;
  • Na większej blaszce do pieczenia wylać łyżkę oliwy extra vergine i rozsmarować ją;
  • Cukinię najpierw maczać w jajku, później obtaczać w bułce i odkładać na blaszkę z zachowaniem odstępów;
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika;
  • Piec przez około 15 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy delikatnie przewrócić frytki na drugą stronę, skrapiając je pozostałymi 2 łyżkami oliwy;
  • Doprawić solą i podawać.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić